Harper's Bazaar Srbija

Odeća za kontroverzne heroine – u novoj kolekciji Alexander McQueen

Haljine sa grubim čizmama – u novom lookbooku i mini-filmu.

Očigledno je Sarah Burton puno razmišljala o poreklu Alexander McQueena kada je pripremala novu kolekciju. U svakom slučaju, ovo je prvo što vam padne na pamet kada gledate snimke iz lookbook-a.

Sledećeg proleća dizajnerka nas poziva da nosimo haljine za princeze u kombinaciji sa grubim „vojničkim“ čizmama. Konačna slika kolekcije zapravo je suština ovog kontrasta.

Romantične haljine koje izgledaju poput ogromnog oblaka i grunge čizme veoma su u duhu brenda Alexander McQueen. I život i delo njegovog osnivača bili su puni kontradikcija i kontrasta. U njegovim kolekcijama život i smrt, lepota i ružnoća, muški i ženski, organski su se ispreplitali, pa su stoga uvek bili toliko privlačni i izazivali su takav talas žestokih rasprava. Ovom linijom Sarah Barton je odlučila da podrži DNK brenda – ali na svoj, mekši i delikatniji način. Stoga su sve bujne haljine dopunjene ne štiklama, već čizmama. A s vremena na vreme one se smenjuju sa beskompromisno skrojenim pantalonama, crnim kožnim mantilima i jaknama sa oštrom linijom ramena – stvarima koje smo navikli da više povezujemo sa muškom garderobom.

Po prvi put je umesto tradicionalne projekcije za predstavljanje kolekcije snimljen film režisera Jonathana Glazera. Takođe prvi put su se u njemu pojavile ne samo ženske već i muške stvari – nešto novo za brend Alexander McQueen. Video je snimljen u Londonu – rodnom gradu brenda, gde se nalazi studio – i u kojem je svojevremeno karijeru započeo i sam Lee Alexander McQueen. I ovde se opet radi o vraćanju korenima i poreklu – doslovno i figurativno.

Najnovije