Harper's Bazaar Srbija

Odlazak modnog genija: Paco Rabanne preminuo u 89. godini

Bio je jedna od najznačajnih modnih figura XX veka.

Jedan od najpoznatijih modnih dizajnera na svetu, Paco Rabanne, napustio nas je u 89. godini. Modni kreator španskog porekla umro je u Francuskoj, a vest je prva objavila grupa Puig, u čijem se vlasništvu nalazi modna kuća Paco Rabanne.

– Kuća Paco Rabanne želi da oda počast vizionarskom dizajneru i njenom osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Bio je među najznačajnijim modnim figurama XX veka, a njegova dela ostaće večiti izvor inspiracije i nadahnuća. Zahvalni smo gospodinu Rabannu što je uspostavio naše avangardno nasleđe i definisao budućnost neograničenih mogućnosti, stoji u saopštenju na zvaničnoj instagram stranici kuće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

– Ko bi drugi mogao da navede moderne Parižanke da kupuju haljine od plastike i metala, zapitao se José Manuel Albesa, predsednik odeljenja za modu i lepotu kuće Puig i dodao da je Rabanna upravo taj radikalni, buntovnički duh izdvojio od ostatka modnog sveta.

Postoji samo jedan Rabanne, istakao je Jose, odajući počast Pacovoj odvažnoj, revolucionarnoj i provokativnoj modnoj vizij i jedinstvenoj estetici.

Paco Rabanne, Fall – Winter 1972

Paco Rabanne rođen je kao Francisco Rabaneda Cuervo, 18. februara 1934. u baskijskom gradu Pasaia, blizu San Sebastiana, od oca pukovnika, kojeg su pogubile Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata, i majke koja je radila kao glavna krojačica u prvoj modnoj kući Cristóbala Balenciage. Imao je samo tri godine kada se sa mamom, zbog rata, seli u Pariz, gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu i srednju školu.

Sredinom pedesetih, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, zarađivao je novac tako što je pravio modne skice za Dior i Givenchy, da bi kasnije kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona radio više od deset godina.

Paco Rabanne 1968. godine sa svojom metalnom haljinom u emisiji Panorama 

Očigledno ne mogavši protiv gena, strasti i velike ljubavi koju je od malih nogu gajio prema modi, sopstvenu modnu kuću osniva 1966. godine, zahvaljujući kojoj stiče internacionalnu slavu.

Njegov dizajn je istovremeno bio obožavan i smatran kontroverznim, a njegova debitantska kolekcija, nazvana 12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials, razbesnela je francusku modnu elitu jer su modeli bili ukrašeni oštrim metalom, odnosno materijalima koji se do tada nisu koristili za oblačenje.

– Uvek sam sebe smatrao akceleratorom vremena. Išao sam onoliko daleko koliko je bilo razumno za moje vreme i nisam se prepuštao morbidnom zadovoljstvu poznatih stvari, na koje sam gledao kao na nešto propadljivo, istakao je u intervjuu 2016.

Francoise Hardy u kreaciji Paca Rabanna 1968. 

Posmatran kao dizajner koji dolazi iz budućnosti, odnosno neko ko stvara futurističku modu, Rabanne će ostati upamćen i kao kreator čuvenog zelenog kostima koji je nosila Jane Fonda u filmu Barbarella iz 1968.

Pamtiće ga i po parfemima koje je kreirao za kuću Puig. Njegov debitantski parfem Calendre i danas je dostupan, a čuveni Lady Million i dalje jedan od najprodavanijih na svetu.

Inovacije su bile prisutne u svakom segmentu njegovog stvaralaštva, a bio je jedan od prvih dizajnera koji je lansirao parfem na mreži – sredinom devedesetih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

Sasvim sigurno će ostati zapamćen i kao ekscentrik. U raznim fazama tvrdio je da je imao više života i da je na zemlji oko 78 hiljada godina. Pričao je da je video Boga i da su ga posetili vanzemaljci.

Iz mode se povukao 1999. i narednih godina je retko viđan u javnosti.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije