Harper's Bazaar Srbija

Zašto je “osvetnička” haljina princeze Diane jedna od najvećih modnih izjava svih vremena?

Scena sa snimanje pete sezone serije “The Crown” uzburkala je duhove prošlosti zahvaljujući samo jednom modnom komadu - maloj crnoj haljini, ali ne bilo kakvoj.

Popularni Netflixov serijal o vladajućoj britanskoj kraljevskoj porodici, uskoro će dobiti i svoj peti nastavak u kome ulogu princeze Diane tumači talentovana australijska glumica Elizabeth Debicki.

U poslednjem emitovanom  (četvrtom nastavku) serije, 26-godišnja britanska glumica Emma Corin, potpuno nas je očarala kao Diana u svojim tinejdžerskim godinama, te u prvim godinama braka sa Charlesom.

Da li će Debicki poći za rukom da nas oduševi svojom interpretacijom stasale Diane u njenim tridesetim godinama, ostaje da vidimo za tačno godinu dana kada je najavljeno emitovanje pete sezone serije “The Crown”.

Međutim, sudeći po ovim fotografijama sa seta, nema mesta sumnji da će peta sezona svakako oduševiti gledaoce, za britansku kraljevsku porodicu doduše nismo sigurni. Kritičari će svoj sud dati sasvim sigurno u pozitivnom svetlu, kao što je bio slučaj i do sada, sa svim prethodnim nastavcima koje potpisuje britanski scenarista Peter Morgan.

Ovog vikenda u medijima se pojavila fotografija sa snimanja koja prikazuje jednu od najvažnijih modnih scena u kompletnom dijapazonu Dianinih stajlinga i događaja na kojima je iste prezentovala.

U pitanju je Dianina kultna “revenge dress” ili na srpskom “osvetnička” haljina, koju je princeza ponela na događaju magazina Vanity Fair u kengsintonškoj bašti, juna 1994. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by T. Edit (@tribunedit)

Kostimografi su očigledno i u petoj sezoni serijala igrali na proveren recept – rekreirali su skoro potpuno identične look-ove po kojima je Diana stekla modnu slavu.

Ovaj poslednji, koji predstavlja outfit sačinjen od male crne haljine, te svilenih čarapa istog tona i neizostavnih bisera, možda je jedan od najvažnjih koje je princeza ponela, ako ne – onda svakako najodvažniji.

Otkrivamo: Kako da ove sezone nosite malu crnu haljinu

Naime, termin “revenge dress” skovan je upravo zahvaljujući ovom Dianinom stajlingu, koji je do te mere uskomešao javnost da je uspeo sa naslovnih strana da zbriše princa Charlesa i njegovo, nehotice pre toga dato javno priznanje o preljubi.

Upravo ova Charlesova besramna izjava, koja je tog dana premijerno prikazana u dokumentarcu pod nazivom “Prince Charles’ tell-all”, bila je povod da Diana iz ormara izvuče haljinu koja je čekala posebnu priliku.

I prilika zaista, nije mogla biti jedinstvenija. Ne bi li popravio loš imidž u javnosti, nastao nakon razvoda od Diane, princ je pokušao da bude otvoren i iskren prema svojim sunarodnicima. Međutim, uspeo je da izazove potpuno suprotno – apsolutni gnev javnosti, još spremnije da stane na stranu voljene princeze koju je muž godinama varao sa svojom najboljom drugaricom, Camillom Parker.

I ono što je u čitavoj priči najvažnije, uspeo je da izazove Dianin bes!

Mogla je da se oseća posramljeno, što bez daljnjeg godinama unazad jeste. Mogla je zbog ove javne sramote da otkaže pojavljivanje na događaju i da je apsolutno svi razumemo i opet (naravno) stanemo na njenu stranu.

Sve što znamo o petoj sezoni serije “The Crown” na jednom mestu

Međutim, Diani je jednostavno bilo dosta. Instant je pohrlila ka onom delu garederobera na kome je godinama unazad bio udaren veto. Krojevi koje su suviše atipični, modeli koji su previše škakljivi, izrezi koji su preveliki i dužine koje su prekrtke – prelepe haljine i kompleti poznatih i manje poznatih dizajnera, stajali su na listi za odstrel, zahvaljujući rigidnim royal pravilima oblačenja.

Sada je bilo vreme da ugledaju svetlost dana u svoj svojoj slavi. Šta je za ovakav trenutak bolje od jedne male crne haljine u kombinaciji sa biserima? Dakle, podršku daju Audrey i Coco. Šanse da odigrate pogrešno nikave su.

Koktel haljina od šifona isticala se srcolikim dekolteom i golim ramenima (kada kažemo golim ramenima, onda to zaista, zaista, zaista mislimo), te mini šlepom u vidu svilenog parčeta tkanine koji je bio prikačen na struku. Pripijena haljina u prvi plan je stavljala i Dianinu besprekornu figuru, a dužina u kombinaciji sa blagim šlicem iznad leve butine, stavljala je akcenat i na princezine izvajane noge. Glamurozni model nije nosio potpis ni poznatog, ni britanskog dizajnera, već onog u usponu, grčkog porekla – Christine Stambolian.

Neizbežne crne potpetice, biseri na ušima, čoker načinjen od bisera, pismo tašna u rukama i osmeh oko glave.

Dianina pojava bila je statement sam po sebi, te se za istu (“statement” – izjava na engleskom) niko nije usudio ni da je pita.

Osveta dostojna jedne princeze kojoj je kraljevska porodica slala upozorenja zbog “njene mode”, izgledala je više nego modno prihvatljivo, svakako glamurozno, ženstveno, moćno i da, tako da se zapitate šta ste to izgubili i šta ste to zaboga uradili svojom bahatošću?

Ni jedan odevni predmet u istoriji mode do tog trenutka nije uspeo da bude toliko toga. Onoga važnog za dostojanstvo jedne žene, potom da još jednom naglasi ikoničnost male crne haljine i iznad svega podvuče besmislenost uzvišenog sistema koji štiti svog prestolonaslednika po svaku cenu.

Pravda u slučaju princeze Diane naposletku nije bila dostižna, ali tada, te junske večeri, onog trenutka kada je izašla iz limuzine i kročila na pločnik galerije Serpentine u kengsintoškoj bašti, kosmos je bio na njenoj strani, a čitava planeta je aplaudirala.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia 

Najnovije