Harper's Bazaar Srbija

Eco-friendly Pandora: nakit od recikliranog zlata i srebra

Pandora, vodeći svetski brend nakita, posvećuje se životnoj sredini: najavili su da će do 2025. prestati da proizvode svoje komade sa ekstrahiranim zlatom i srebrom, već će umesto toga koristiti reciklirane sirovine.

“Zlato i srebro su sjajni materijali koji se mogu reciklirati unedogled, a da se ne izgubi na njihovom kvalitetu,” objasnio je izvršni direktor Pandore, Alexander Lacik, “metali izvađeni pre više vekova i dalje su kao novi. Neće oksidirati i nikada neće biti upropašćeni. Očuvaćemo životnu sredinu i naši dragulji će biti ekološki održiviji”.

Upotreba recikliranog zlata i srebra imaće veliki uticaj na životnu sredinu: smanjiće emisiju ugljen-dioksida i potrošnju vode. Pandora je kompanija koja ima za cilj da bude održiva i sa drugog fronta: 2020. će koristiti 100% obnovljive električne energije u dve proizvodne fabrike na Tajlandu, dok će do 2025. sve operacije Pandore imati nula uticaja na životnu sredinu. I ne samo to, kompanija se pridružila Science Based Targets, globalnoj inicijativi za borbu protiv klimatskih promena.

 

Najnovije