Harper's Bazaar Srbija

Pank i raznolikost u novoj kolekciji Vivienne Westwood

Večna buntovnica Vivienne Westwood pokazala je svoju novu kolekciju – i napravljena je u najboljim tradicijama „bake panka“.

Kolekcija sadrži sve stilove i tehnike koji su tokom godina povezani sa modom Vivienne Westwood: pank, reference na britansku istoriju, karirani otisak, cipele sa impresivnom platformom (jasna referenca na poznati ljubičasti par u kojima je prvi i poslednji put Naomi Campbell pala tokom revije).

Međutim, oblik njihove prezentacije pokazao se još zanimljivijim od samih stvari. Kao i većina njenih kolega, Vivienne Westwood se uzdržala od fizičkog predstavljanja kolekcije – nismo očekivali ništa drugo od glavne modne aktivistkinje. Ona je predstavila mali video manifest i koloritni lookbook, gde je odeća prikazana na različitim modelima – pravo oličenje ideje o raznolikosti.

Sama Vivienne Westwood objasnila je da nas podstiče da se oblačimo onako kako želimo, a ne da nas vodi moda: „Oblačite se prema dobu dana ili se ne oblačite prema dobu dana; obucite večernju haljinu za posao ako se vratite u kancelariju; mešajte godišnja doba“.

Verujete njenim rečima – tim principima se i sama vodila celog svog života. Imajući u vidu svoju ulogu eko-aktivistkinje (dizajnerka ne propušta nijednu demonstraciju protiv globalnog zagrevanja), ona takođe navodi da namerava da lansira samo jednu kolekciju godišnje.

Kolekcije Vivienne Westwood su pre svega zabavne – pravo ulično pozorište – kako ih je sama okarakterisala. Stoga ćete ovde pronaći svetle boje, eksplozivne otiske, pa čak i klovnove – jedan od modela u lookbooku demonstrira akrobatske trikove sa karakterističnim obojenim licem. A smeh i pozitivne emocije su upravo ono što nam svima toliko nedostaje u ovim teškim vremenima.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

foto:bazaar.ru

Najnovije