Harper's Bazaar Srbija

Roksanda Ilinčić otkriva svoje modne i lične vrednosti

Prepoznatljiva po smeloj colour-blocking igri, vešto ispisuje nove modne trendove, zadržavajući svoj prepoznatljiv stil.

Renomirana srpska dizajnerka koja već godinama živi i stvara u Londonu, Roksanda Ilinčić, na poslednjoj održanoj Nedelji mode u Londonu, oduševila je sve prisutne novom kolekcijom jesen/zima 2022. Iako, poznata po sofisticiranim večernjim haljina smelih boja i nesvakidašnjih krojeva, ovoga puta proširila je svoj stvaralački opus daleko praktičnijim komadima, kao što su pantalone, kombinezoni i odela. Poštujući svoj prepoznatljiv modni rukopis, Roksanda je ponudila utilitarne krojeve za svakodnevni život. U ekskluzivnom intervjuu za Harper’s Bazaar Srbija otkriva detalje o novoj kolekciji, saradnji sa prestižnim sportskim brendom, kao i o pravim modnim i ličnim vrednostima. 

Kolekcija jesen/zima 2022, koju ste nedavno prikazali na Nedelji mode u Londonu, donosi nešto što dosad nismo imali prilike da vidimo u vašim kreacijama, a to su praktični odevni komadi – pantalone, kombinezoni i odela za svaki dan. Šta je uticalo na vaš zaokret u stvaranju?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Moje kreacije su uvek odraz vremena u kome živimo, istražuju dualnost između realizma i snova, koja je uvek prisutna u svima nama. Iako sam zadržala svoje prepoznatljive haljine, fokusirala sam se i na praktičnije komade kao što su majice, pantalone i odela, koji su postali deo trenutnog modnog rečnika. Želela sam da ovi komadi ponude novu dozu modernosti svakodnevnoj eleganciji.

Pored upečatljivih kreacija, na pisti su se pojavile i instalacije vaše prijateljice, irske umetnice Eva Rothschild, kreirane specijalno za tu priliku. Na koji način njen rad upotpunjuje kreativnu viziju vaše kolekcije? 

Kao draga prijateljica i neverovatna umetnica, Eva Rothschild je za mene oduvek bila dugogodišnja inspiracija i velika mi je čast što smo zajedno stvorile ovaj poseban trenutak pod krovom ikoničnog muzeja Tate Britain. Kroz svoj rad, Eva na izvrstan način istražuje geometriju i boje, kombinujući ih tako da ne može da ostane nezapaženo. To je u savršenoj sinergiji sa mojom upotrebom boja i grafičkih formi, naročito kod dve demi-couture patchwork haljine, koje su bile vrhunac kolekcije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Nova kolekcija donosi i saradnju sa sportskim brendom FILA. Kako je došlo do te saradnje i na koji način ste uspeli da spojite vaš modni kodeks sa njihovim i napravite sinergiju koja na prvi pogled izgleda zaista očaravajuće?

Istražiti i proširiti ideje oblika i boja na preseku meke ženstvenosti i grafičke smelosti uvek je uzbudljivo, i to je bila energija koju sam želela da unesem u saradnju. Nasleđe FILA inovativnih materijala, zajedno sa uvek prisutnim colour-blockingom i dramatičnim, ženstvenim oblicima u mojim kreacijama čine jedinstvenu, živu i uzvišenu sinergiju.

Vaš prepoznatljiv modni rukopis, posebno kada je reč o kombinaciji boja, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Koje boje su u fokusu ove sezone?

Boja je u samom centru mojih kreacija i nešto što sam ponela sa sobom iz Srbije, zemlje u kojoj sam rođena. Ove boje sagledane kroz sočivo sunca i leta ne prestaju da mi donesu radost i inspiraciju. Posebno ove sezone, smele boje kao što su jarkožuta, jarkoroze, pop-narandžasta i tropsko-zelena donose snažan osećaj optimizma koji je bio važna poruka u celoj kolekciji. Ove boje su delikatno izbalansirane sa svetloružičastom, nebeskoplavom i bojom slonovače, stvarajući onostrane oblake, kako volim da ih zovem.

Krajem februara lansirali ste i prve NFT komade – tri haljine. Kakvi su vam prvi utisci?

Već neko vreme sam istraživala ideju da napravim nešto po meri, u saradnji sa mojim prijateljima koji stoje iza Digital Fashion Institutea i Clearpay, i bila sam zainteresovana da se poigram sa oscilacijom između tehnologije i mode. Odlučila sam da napravim jedan od svojih demi-couture komada kao NFT, nudeći potpuno novi način interakcije sa dizajnom i čineći ga dostupnim široj publici. Proces je bio uzbudljiv i zanimljiv, čak smo kreirali prvi NFT koji je dostupan za kupovinu (u funtama).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Poznato je da ste kolekcionar vintage komada YSL brenda i da ste još pre deceniju imali impozantnu kolekciju. Da li ste i dalje toliko strastveni u potrazi za novim komadima i koliko ih posedujete danas?

Uvek tražim inspiraciju u vintage komadima. Očarana sam njihovom istorijom i detaljima, volim da ponovo oživljavam određene elemente u modernom kontekstu. Imam nekoliko veoma posebnih komada, koje cenim kao umetnost, nadam se da će ih moja ćerka isto ceniti jednog dana.

Nakon dinamične Nedelje mode u Londonu, odmarate na Crnogorskom primorju u luksuznom One&Only Portonovi rizortu, koji nudi pionirski wellness koncept kompanije Chenot i holistički pristup kroz personalizovani Chenot Escape program. Kakvi su vam utisci?

Crnogorsko primorje mi je od detinjstva bila destinacija koju povezujem sa porodičnim odmorom, opuštanjem, pravim odnosom sa neverovatnom prirodom i veličanstvenim pejzažima. To je kao drugi dom za mene i veoma sam zahvalna što sam se vratila nakon dužeg perioda, u kome smo svi bili ograničeni putovanjima. Odavno sam planirala posetu One&Only Portonovi rizortu i drago mi je da se to ostvarilo sada – po završetku Nedelje mode u Londonu nakon čega mi je potrebno da obnovim energiju i vratim u balans. Uživala sam u Chenot Escape programu rehabilitacije i detoksikacije, provela predivno vreme sa svojom porodicom i konektovala sa neverovatnim prirodnim okruženjem hotela u kome je sve lako dostupno. 

New age wellness trendovi polako preuzimaju primat. Da li ih praktikujete i koje biste izdvojili?

Fokusiranje na wellness i lične ciljeve veoma je važno, još više u ovako teškim vremenima u kojima živimo. Imala sam priliku da u One&Only Portonovi rizortu iskusim divan Chenot Escape Rebalancing program. Moj favorit je Hydro-Therapy tretman koji se sastoji od Hydro-Aromatherapy, Phyto-mud treatmana blatom i Hydro-Jet tretmana. Pored rehabilitacionih rezultata, uživala sam u sinergiji koju ovaj program postiže sa prelepom prirodom Crne Gore.

Kada će beogradska publika imati priliku da vas ponovo vidi?

Vrlo brzo, nadam se. Volim Beograd i njegovu energiju, povratak kući je uvek čisto zadovoljstvo.

Razgovarala: Tamara Bogunović

Foto: Quentin Jones

Najnovije