Harper's Bazaar Srbija

Nakon uručenog ordena Britanske imperije, Roksanda Ilinčić briljirala na LFW

Dok je prošlogodišnja kolekcija bila inspirisana srednjovekovnim srpskim manastirima, ovoga puta bila je to poseta vikendici švajcarsko-francuskog arhitekte Le Corbusiera.

Možda je tek februar, ali za srpsku dizajnerku, Roksandu Ilinčić, 2024. već se smatra dobrom godinom. Početkom meseca dobila je najviše priznanje za svoj doprinos u modnom dizajnu. Orden Britanske imperije, koji joj je uručila princeza Anna u Bakingemskoj palati, jeste viteški orden koji se dodeljuje za izuzetan doprinos modi, dizajnu, umetnosti, nauci, dobrotvornim organizacijama. Za ceremoniju, Roksanda je nosila raskošnu, skulpturalnu haljinu, kraljevsko ljubičaste boje i prepoznatljivog kroja, koju je uklopila sa crnim, strukiranim blejzerom.

Prošle nedelje holivudska zvezda Zendaya nosila je custom outfit Roksande Ilinčić na pres turneji filma Dune: Part Two. Ljubičasti outfit koji se sastojao od strukiranog, dugačkog blejzera i suknje preko pantalona ravnog kroja, zvezdin stilista Law Roach, pokupio je iz najnovije kolekcije A/W 24, koja je upravo i prikazana na Nedelji mode u Londonu.

Ostatak kolekcije predstavljen je ovog vikenda, na reviji održanoj u Tate Britan, drugog dana Londonske nedelje mode. Zendayin outfit, upravo je i otvorio reviju. „Zaista je interesantno za svet mode jer se očigledno sve drži u tajnosti i čekamo veliko otkriće na dan revije, ali outfit nikako ne možeda padne u senku nakon što ga Zendaya ponese – to je bio veoma poseban trenutak“, izjavila je Roksanda.

Dok je prošlogodišnja kolekcija bila inspirisana srednjovekovnim srpskim manastirima, ovoga puta bila je to poseta vikendici švajcarsko-francuskog arhitekte Le Corbusiera od 12 kvadratnih metara na jugu Francuske – sa dovoljno prostora za krevet, sto i toalet skriven iza zavese – što je dalo ton kolekciji. Roksandu su oduševili džinovski murali koje je oslikao u ulaznom holu.

Uz ono što je Roksanda opisala kao „ekstremno eksperimentisanje“, poigrala se teksturom, fokusirajući se na seriju tkanih tapiserija koje je koristila na majicama bez rukava, suknjama do članka i ogrtača do poda za šta je bilo potrebno više od 200 sati dizajniranja. Mnogi komadi su izgledali kao da su omotani oko tela, dok su labavi konci labavo osećaj neuređenog luksuza. Dizajnerka ju je opisala kao „veoma raznovrsnu kolekciju”, ističući da se svaki komad može složiti zajedno ili nositi odvojeno.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije