Harper's Bazaar Srbija

Saint Laurent je ponovo vlasnik ateljea njihovog osnivača

Zdanje koje je Yves Saint Laurent koristio još od 1961, će ponovo biti u vlasništvu kompanije, a koja će mu biti namena?

Saint Laurent je ponovo zakupio zgradu u ulici 30 bis Rue Spontini u Parizu u kojoj se nalazila originalna kuća visoke mode legendarnog dizajnera. A, šta tačno modna kuća u vlasništvu Keringa planira da uradi sa istorijskim mestom, nije se moglo odmah saznati.

Princeza Ana, baronica de Roland Petit, Zizi Jeanmaire, Geneviève Fath i Françoise Sagan bile su među onima koji su bili svedoci prve modne kolekcije Saint Laurenta nakon njegove uspešne ere u Dioru i selidbe u ovo čuveno zdanje.

Više od jedne decenije Rue Spontini je bila sinonim za Yves Saint Laurent visoku modu, čak i kada je creator krenuo dalje u konfekcijsku odjeću otvaranjem butika Rive Gauche.

U ovoj kući  je prvi put upoznao francusku glumicu Catherine Deneuve. „Pojavila sam se u ulici Spontini sa fotografijom iz prošlogodišnje ruske kolekcije koju je pristao da napravi za mene“, prisećala se Deneuve, a ta odeća izrodila dugu profesionalnu saradnju i prijateljstvo.

Godine 1974., Saint Laurent i njegov poslovni partner Pierre Bergé premestili su kuću mode iz Rue Spontini u hotel na 5 Avenue Marceau koji datira iz vremena Drugog carstva.

Ovaj čuveni francuski dizajner se povukao 2002. i zatvorio kuću visoke mode, a tada je zgrada Avenue Marceau pretvorena u Fondaciju Pierre Bergé–Yves Saint Laurent. Od 2017. na ovoj adresi se nalazi Muzej Yves Saint Laurent u Parizu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

Sadašnji kreativni direktor Anthony Vaccarello vratio se na pistu u Parizu za mušku kolekciju ovog brenda ranije ovog meseca, predstavljajući uglavnom crnu kolekciju koja je inspirisana ličnim stilom osnivača ove modne kuće.

Šta će biti sa legendarnim zdanjem, preostaje da vidimo, a mi se nadamo novim Haute Couture kolekcijama i to već od naredne sezone.

Tekst: A. N.

Foto: Profimedia

Najnovije