Otkrivamo: Šta sve niste znali o Coco Chanel!

Gde je išla po inspiraciju i kako su nastale neke od njenih najčuvenijih kreacija - pružamo odgovore na sva vaša pitanja.

Bilo da pratite modu ili ne, jednostavno je nemoguće da niste čuli za brend Chanel i ženu koja ga je osnovala početkom prošlog veka, Gabrielle Coco. Mnogo je izreka koje joj se pripisuju, mnogo mitova u vezi sa njenom biografijom, ali ono što je sigurno jeste to, da nije došla na svet, današnja moda ne bi izgledala ovako kako danas izgleda.

Žene možda nikad ne bi otkrile jednostavnost i eleganciju male crne haljine, lepotu muškog kroja i bluzu na pruge, a vrlo verovatno da bi do danas nosile glomazne šešire sa voćem. Pametnica, revolucionarka, hrabra i mudra žena, u svakom trenutku karijere znala je šta radi. A ako vas zanima nešto više o njenom životu, sem da je smislila najprodavaniji parfem na svetu koji je nosila čak i Marilyn Monroe, Chanel No. 5, pročitajte sledećih 12 činjenica

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ron Brownson (@nzartcurator)

Kada i gde je rođena? 

Rođena je 1883. godine, 19. avgusta, u Somiru u Francuskoj. 

Kako je izgledalo njeno detinjstvo?

Njeno odrastanje bilo je sve, samo ne bajkovito. Rođena od majke Eugénie Jeanne Devolle, pralje u bolnici koju su vodile časne sestre, i oca, putujućeg trgovca Alberta Chanela, imala je samo 12 godina kada je izgubila mamu, koja je umrla zbog niza faktora – siromaštva, upale pluća, tuberkuloze i neželjene trudnoće. Otac ubrzo napušta nju i njene dve sestre, ostavljajući ih na staranje časnim sestrama u sirotištu.

Šta je bio njen prvi posao?

Preko dana je radila kao švalja, uglavnom praveći šešire (nikad nije crtala, sve skice držala je u glavi), a tokom noći radila je kao igračica i pevačica

Kako je nastao nadimak Coco?

Rođena kao Gabrielle Bonheur Chanel, Coco je postala u kabareu. Pretpostavlja se da je stalno izvodila pesmu “Ko Ko Ri Ko”, kao i “Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro”?, ali prema isanju časopisa The Atlantic, Coco je zapravo skraćenica od cocotte, što u prevodu sa francuskog znači laka žena. Sigurno je da joj se dopadalo više od imena, čim ga je zadržala. 

Kada i kako je stvorila brend Chanel?

Prvu radnju otvorila je 1910. godine, u ulici Rue Cambon u Parizu, gde je prodavala šešire (koje je i sama obožavala i nosila stalno). Za razliku od onih koji su bili moderni u to doba, Chanel je pravila jednostavne, bez ikakvih dodataka, ali koji su na glavi stajali čvrsto. 

Koja je njena najpoznatija kreacija?

Definitivno mala crna haljina, čak i ako nije potpisana njenim imenom. Revolucionarnu kreaciju, poželjnu u svakoj prilici, svet je upoznao 1920. godine. Poznata je i po komlet odelu, koje se sastoji iz sakoa i suknje, u kome žena može slobodno da se kreće. Njena jaknica od tvida i danas važi za najpoželjniji odevni predmet. Uz to, valja napomenuti da je obožavala da nosi bisere, od kojih nisu sve niske bile prave, miksala ih je sa staklenim.  

Odakle joj inspiracija?

Odrasla je i živela u vremenu kada se nije razmišljalo o tome da ženska odeća treba da bude udobna, već samo lepa. Obožavala je klasične i elegantne stvari, ali je inspiraciju za svoje kreacije pronalazila u muškom garderoberu – njihova odeća je, ako ništa drugo, bila praktična. Posmatrajući francuske mornare na obali, napravila je svoju čuvenu bluzu na pruge. 

Kada je nastao parfem Chanel No. 5?

1921. godine, uz pomoć parfimera Ernesta Beauxa. Iako se smatra da je pet njen omiljeni broj, ime parfema je nastalo zato što je to bio peti miris, od deset, koje je kreirala. Najpoznatije činjenice u vezi sa ovim parfemom su te da ga je obožavala Marilyn Monroe (u jednom intervjuu je istakla da obožava da spava gola, sa dve kapljice ovog mirisa na sebi), a druga da je jedan od najprodavanijih na svetu – na svakih trideset sekundi proda se jedan Chanel No. 5

U kakvoj su vezi Coco i lavovi?

Simbol lava oduvek je usko povezan sa njenim kolekcijama. To nije samo zato što je bila zaljubljenik u astrologiju i poistovećivala se sa svojim horoskopskim znakom, Lavom, nego i zbog toga to je obožavala Veneciju, a simbl ovog italijanskog grada koji tone je upravo kralj džungle. 

Za koga je bila udata?

Coco Chanel se zapravo nikad nije udavala, ali je imala mnogo ljubavnika. Važnu ulogu u njenom životu imali su muškarci koji su joj finansijski pomagali, a jedan od prvih bio je francuski trgovac tekstilom Etienne Balsan. Njena najveća ljubav bio je Arthur Capel, sa nadimkom Boy, igrač poloa, koji joj je pomogao da otvori prvu radnju šešira, a vrlo verovatno i butik u Dovilu. Kada je Artur poginuo u saobraćajnoj nesreći, 1919. godine, Chanel je izgubila interes za ljubav. Kasnije je birala muškarce zbog njihovog statusa u društvu i bogatstva, ali samo one kojima nije smetala njena finansijska i svaka druga nezavisnost

Zbog čega se smatra najuticajnim dizajnerkom u istoriji mode?

Coco je bila mnogo toga – nezavisna, bogata, uspešna, kontroverzna, ali ono zbog čega je postala uticajna u društvu, a i na kraju krajeva zbog čega je ostala upamćena u istoriji mode, jesu njene kreacije. Buntovne kao ona, prkosile su tadašnjim modnim trendovima i zakonima, a uprkos tome bile nosive i elegantne. Udobnost je stavljala na prvo mesto, ona je ta zbog koje crna izgleda tako šik, kao i muški komadi odeće u ženskom garderoberu. Ohrabrivala je žene da razmišljaju slobodno, ne samo kad je moda u pitanju. 

Kada i kako je umrla?

Coco je umrla od srčanog udara, 10. januara 1971, u hotelu Ritz u Parizu. Imala je 87, a prošle godine modni svet je obeležio 50 godina od njene smrti. 

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

Najnovije