Harper's Bazaar Srbija

Tatjana Patitz preminula je u 56. godini: Opraštamo se od slavnog supermodela

Članica čuvene grupe supermodela 90-ih, bila je simbol evropskog šika i prirodne lepote.

Tatjana Patitz, najtajanstvenija i možda najatraktivnija od čitave originalne postavke supermodela 90-ih, preminula je. Imala je 56 godina.

Rođena u Hamburgu od majke Estonke i oca Nemca, preselila se sa porodicom u Skanor, idilični primorski grad na jugu Švedske u ranoj mladosti. Sa 17 godina učestvovala je na Elite Model takmičenju u Stokholmu 1983, gde je osvojila treće mesto. Nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor na određeno vreme.

Međutim, „zvezda nije odmah rođena“, te je Tatjani bilo potrebno više vremena kako bi bila primećena. Na scenu je stupio Peter Lindbergh, koji je praktično kumovao Tatjaninoj karijeri. Nemački fotograf, poznat po svojim neretuširanim fotografijama i sklonosti ka prirodnom izgledu, fotografisao je manekenku za čuvenu sliku „Bele košulje: Šest supermodela, Malibu“ 1988. i ponovo za naslovnu stranicu britanskog magazina Vogue u januaru 1990. godine. Kada je George Michael video to izdanje, pozvao je istu ekipu „devojaka“ da se pojave u njegovom spotu za hit „Freedom! ’90“

Kao sastavni deo originalne postavke supermodela 90-ih, Patitz zapravo nikada nije bila deo „čopora“. Ovo se delimično objašnjava njenim izborom mesta življenja u Kaliforniji, kako bi mogla da bude bliže prirodi i svojim životinjama – za razliku od ostalih koje su preferirale Njujork ili Pariz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ooty_pondycheri

Osim toga, postojao je određeni element mistike u Tatjaninoj lepoti. Njeno nežno ovalno lice i oblik očiju odavali su sliku strastvene i samouverene osobe. Za razliku od svojih koleginica bila je tajanstvenija, zrelija i nedostižnija i to je bila srž njene privlačnosti.

„Ljudi su oduvek govorili da izgledam posebno; da ne ličim ni na koga drugog. I htela sam da uspem zbog toga.”

Imala je dugogodišnje poslovne odnose sa Lindberghom, Herbom Rittsom i Patrickom Demarchelierom, koji su je često snimali. 2012. Lindbergh je napravio set fotografija Tatajane sa njenim sinom Jonahom Johnsonom na njenom ranču u dolini Santa Inez. Govoreći o svom sinu prošle godine, izjavila je: „Jonah je izvor moje sreće.“

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije