Harper's Bazaar Srbija

Tema Met Gale za 2024 “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion” izazvala je ogromne polemike: Zašto?

Ko je "Uspavana lepotica"?

Tema Met Gale za 2024. je objavljena i ljudi već očekuju popriličnu konfuziju na crvenom tepihu. Sledeći bal nosiće naziv Sleeping Beauties: Reawakening Fashion ali ne u Disney smislu.

Tema će „istraživati pojmove ponovnog rađanja i obnavljanja, koristeći prirodu kao metaforu za nestalnost mode“, navodi se u saopštenju za štampu iz The Metropolitan Museum of Art. Istoimena izložba muzeja, koja će uslediti nakon bala, prikazaće 250 odevnih predmeta i aksesoara iz stalne kolekcije Costume Instituta, obuhvatajući 400 godina istorije.

Među eksponatima, koji naglašavaju kratkotrajnu prirodu mode, biće prikazane i haljine Alexander McQueen od školjki i leptira, kao i čuvene toalete “Venus” i “Junon” Christian Diora. Sleeping Beauties, dakle, ne odnosi se na princeze (kako su se mnogi odmah ponadali), već na odeću toliko krhku da bi je trebalo smestiti pod stakleni ram.

Uprkos tome, već se spekuliše da će zvanice bala pogrešno protumačiti temu, kao i obično, navodeći Zendayjinu “Pepeljuga” haljinu i scenske outfite Beyonce i Rosalie sa jorganima i jastucima.

Postavka će biti izložena od 10. maja do 2. septembra u Metropoliten muzeju, odmah nakon Met bala 6. maja. Izložba će predstavljati senzorno iskustvo koje uključuje mirise, zvukove i teksture odevnih predmeta koji su previše krhki da bi ih se dodirivali ili držali u ruci.

Foto:Profimedia

Harper’s BAZAAR

Najnovije