Harper's Bazaar Srbija

10 poznatih dama po kojima su nazvane luksuzne torbe

Od Grace Kelly i Lady Di, do Lane Del Rey i Demi Moore - ovo su žene čije tašne želi čitav svet.

Ultimativno priznanje ikone stila desi se kada nazovu torbu prema vama. Da, biti muza je zabavno, ali torba s ličnim imenom koja će nadživeti vreme, najveća je ćast.

Brendovi poput Gucci-a i Hermes-a dobro su poznati po čuvenim torbama nazvanim prema poznatim damama. Sve je počelo sa Jackie O, Jane Birkin i lejdi Dianom. Žene koje su toliko inspirisale svojim postojanjem morale su da budu ovekovečene u više formi, od kojih je nazivanje omiljenih tašni po njima – bilo neminovno.

Hermès Birkin, nazvana po Jane Birkin

Birkinka jedna je od najtraženijih torba u modnoj industriji, i prodaje se za stotine hiljada dolara. No, vrhunska IT torba ima skromne početke. Jane Birkin sedela je u avionu pored kreativnog direktora brenda, Jean-Louis Dumasa, zaleći se kako je teško naći torbu koja će zadovoljiti sve njene potrebe kao mlade majke. Upravo je to dizajner i uradio, nazivajući je po Jane.

Christian Dior Lady Dior, nazvana po princezi Diani

Originalno nazvanu Chouchou bag, Dior je preimenovao svoju prošivenu mini klasičnu torbu iz 1996. po princezi, kada je primetio da je Diana nosi.

Gucci Diana, nazvana po princezi Diani

Stil lejdi Diane bio je toliko legendaran da su čak dve torbe nazvane po njoj. 20 godina nakon pojavljivanja voljene princeze sa tote torbom od bambusa, Gucci je 2021. redizajnirao ovaj arhivski model.

Gucci Jackie 1961, nazvana po Jackie Kennedy

Još jedna torba kojoj je promenjeno prvobitno ime. Nakon što je Gucci primetio koliko Jackie voli Fifties Constance torbu, preimenovao je 70-ih godina u Jackie.

Mulberry Alexa, nazvana po Alexi Chung

Inspirisan street style-om Alexe Chung, Marc Jacobs kreirao je torbu koja je postala favorit 2016. Mnoge slavne dame (Blake Lively, Sarah Jessica Parker…)  inkorporisale su ovu ekskluzivnu dnevnu torbu u svoj stil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mulberry (@mulberryengland)

Mulberry Del Rey, nazvana po Lani Del Rey

Još jedna IT dama koja je dobila sopstvenu Mulberry torbu. Tadašnja kreativna direktorka brenda, Emma Hill, bila je veliki fan pevačice, te inspirisana spotom za pesmu “Video Games” dizajnirala je tašnu specijalno za Lanu. Iako proizvedena u nekoliko boja, custom made torba za Lanu odrađena je u crno-beloj varijanti.

Louis Vuitton SC, nazvana po Sofiji Coppoli

Za razliku od ostalih torbi imenovanih po slavnima, Sofia Coppola zapravo je učestvovala u dizajniranju svoje. U kolaboraciji sa Marc Jacobs-om, tadašnjim kreativnim direktorom Louis Vuittona, kreirala je sofisticiranu SC torbu 2010. godine.

Gabriela Hearst Demi, nazvana po Demi Moore

Kada je Demi zamolila Gabrielu Hearst da joj napravi manju verziju čuvene Nina bag (torbe istoimenog brenda, nazvane po Nini Simone), koju je želela da ponese na venčanju princeze Eugenie, ona je toliko ozbiljno shvatila zadatak da je torbi dala ime po legendarnoj glumici.

Marc Jacobs Stam, nazvana po Jessici Stam

Marc Jacobs toliko je bio opsednut modelom Jessicom Stam, da je nazvao jednu od svojih torbi po njoj. Stam tašna iz 2005. ubrzo je postala IT torba nošena od strane Beyonce, Lindsay Lohan i mnogih drugih zvezda.

Jason Wu Diane, nazvana po Diane Kruger

Glumica Diane Kruger poslužila je kao inspiracija za Jason Wu Diane bag. Mini torba sa estetikom 70-ih predstavjena je u sklopu kolekcije brenda za proleće/leto 2015.

 

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

 

Najnovije