Harper's Bazaar Srbija

Upoznajte modne dizajnere koji stoje iza uniformi za Olimpijadu 2024.

Modna strana sportske priče.

Olimpijske igre 2024, mogu delovati daleko, ali nikada nije prerano da počnete sa navijanjem za svoje omiljene timove i sportiste. Ove godine, sedamnaestodnevni događaj će se održati ni manje ni više nego u Gradu svetlosti, obuhvatajući 329 događaja u 32 sporta.

I dok su Olimpijske igre oduvek bile pozornica za sportsku izvrsnost, modni stilovi timova privlače sve veću pažnju. Naravno, oni ne kradu svetlost reflektora od samih sportista, ali mi dobro upućeni ljubitelji mode ne možemo a da ne obratimo pažnju na radove poznatih dizajnera za ovaj slavni događaj. (Ko bi zaboravio prepoznatljive preppy uniforme Ralfa Laurena za letnje Olimpijske igre 2008. godine?!)

Sa nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu, jedva čekamo da vidimo modni procvat timova. Kao i sa svakim olimpijskim događajem, raznovrsni niz modnih kuća i dizajnera zaduženi su za izradu uniformi koje nose sportisti iz celog sveta, donoseći dodir modnog savršenstva ovom veličanstvenom događaju.

Ko su kreativci iza uniformi ovogodišnjih učesničkih timova

Prada

Prada je otkrila svoje zvanično partnerstvo sa ženskom fudbalskom reprezentacijom Kine, nakon FIFA Women’s World Cup-a. Brend će preuzeti vođstvo u dizajniranju opreme za ovaj tim u predstojećem periodu. U saopštenju, Prada je rekla: “Kineska ženska fudbalska reprezentacija stekla je globalnu reputaciju i izvor je inspiracije za mlade ženske sportistkinje, privlačeći pažnju javnosti i institucija na demokratski i inkluzivni sport.” Još uvek nema slika zvaničnih uniforma tima za Olimpijadu, iako se, sudeći po njihovom izgledu za Godinu Zmaja, tim verovatno će biti obučen u crno, plavo i crveno na ovogodišnjim događajima.

Nike

Nike dizajnira olimpijske uniforme za atletske sportiste tima SAD-a. Odeveni u nacionalne boje SAD-a, kompleti za atletiku sadrže majicu na bretele, uparenu sa šortsem i uskim sportskim donjim delom za muškarce i žene. Od objavljivanja, sportski brend je dobio velike kritike na internetu zbog “skromne” odeće za žene. Dakle, postoji mogućnost da će Nike napraviti neke izmene prema tome.

Berluti

Iako Stéphane Ashpool preuzima odgovornost za uniforme Francuske olimpijske reprezentacije za Olimpijadu 2024, francuski luksuzni brend Berluti dizajniraće odevne kombinacije za otvaranje olimpijskih i paraolimpijskih igara. Tim će biti obučen u plave smokinge po meri, odražavajući eleganciju i sofisticiranost svojstvenu francuskom stilu. Ove besprekorno izrađene kombinacije odražavaju posvećenost Berluti-a vrhunskom zanatstvu i pažnji prema detaljima, osiguravajući da Francuska ekipa ostavi snažan utisak ulaskom na globalnu scenu.

Le Coq Sportif

U saradnji sa francuskim sportskim brendom Le Coq Sportif, osnivač Pigalle-a Stéphane Ashpool dobio je zadatak da dizajnira uniforme za francuski olimpijski tim za Olimpijadu i Paraolimpijadu. Ashpool je dizajnirao komplete za svih 60 disciplina u kojima će tim učestvovati.

Alexa Fairchild

U decembru 2023. belgijska jahačica i modna dizajnerka Alexa Fairchild objavila je da je dizajnirala uniforme Belgije za Olimpijadu u Parizu 2024. godine.

Asics

U martu, japanski sportski brend ASICS najavio je obnavljanje partnerstva sa australijskim olimpijskim timom dok je otkrivao uniformu tima za ovogodišnje događaje. Uniforme sadrže zeleno-zlatnu odeću kako bi simbolizovale nacionalne boje zemlje. “Svaki komad odeće u uniformi za Olimpijadu 2024. sa ponosom predstavlja ikonične zelene i zlatne boje Australije, upotpunjene indigenim printom uključenim u svaki komad”, napisao je ASICS u opisu objave na Instagramu.

Chaumet

U februaru, LVMH je otkrio da će francuski luksuzni brend nakita i satova Chaumet dizajnirati sve medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu ove godine. Medalje se ponose sa nekoliko simbola koji su duboko značajni za Francusku, pri čemu šestougao, koji je simboličan za naciju, zauzima centralno mesto. Dodatno, uključenost sunčevih zraka povećava suštinu Francuske kao domaćina i omaž je izuzetnim performansama sportista.

“Ova prva olimpijska medalja koju je kreirao juvelir simbolizuje ulogu LVMH-a kao kreativnog partnera Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024”, rekao je Antoine Arnault, direktor za sliku i okolinu u LVMH-u. “U bliskom kreativnom dijalogu između Pariza 2024. i Chaumeta, majstori Maison-a su zavirili u svoje arhive i istražili moćne simbole olimpizma kako bi zamislili medalju inspirisanu visokim juvelirskim kreacijama. Gradeći na svojim vekovima bogate istorije, Chaumet piše novu stranicu koja će ostati urezana u nasleđe Maison-a zauvek”, dodao je Arnault.

Uniforme tima Srbije

Naš tim još uvek nema zvaničnu objavu o izgledu uniformi u kojima će se naši sportisti naticati. Međutim, ako se osvrnemo na Olimpijske igre u Tokiju, gde su naši sportisti i sportistkinje nosili kolekciju baziranu na motivima i bojama srpske zastave, možemo očekivati da će i ove godine to biti slučaj.

Ostaje i pitanje, da li će i ove godine uniforme dizajnirati poljski brend F4, koji je to činio za poslednje dve Olimpijade.

Foto: Promo, Profimedia, Instragram

Najnovije