Harper's Bazaar Srbija

Virgil Abloh je kritikovao demonstrante u Sjedinjenim Državama zbog pljačkanja butika

A sada je morao da se izvini!

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda izazvala je talas demonstracija u Sjedinjenim Državama.

Mirni protesti doveli su do izbijanja pljačke: u Los Anđelesu su demonstranti provalili u prodavnice na Rodeo Drive-u i opljačkali butike Alexander McQueen, Gucci, Marc Jacobs, Ray-Ban, Apple i drugih poznatih brendova.

Video zapisi i izveštaji izazvali su emotivan odgovor Virgila Abloha. Kreativni direktor muške linije Louis Vuitton i osnivač Off-White-a ostavio je na društvenim mrežama brojne komentare o pljačkašima: „Svi smo mi deo ove kulture. I da li je to ono što želite?“ Internet zajednica je odmah reagovala na reči dizajnera, ogorčena što je Abloh smanjio važnost protesta protiv rasizma i setila se da je donirao “podrugljivo mali” iznos za pomoć demonstrantima. Ranije je Abloh lično rekao da je poslao 50 dolara organizaciji Fempower, koja zakonski štiti prava demonstranata. U jednom komentaru napisano je da ni najjeftinije čarape sa njegovim potpisom ne mogu da se kupe za takvu količinu novca. Čuvši kritiku, Virgil je objavio esej sa izvinjenjem:

“Izvinjavam se ako je neko pomislio da ne podržavam pokret protiv policijske samovolje, rasne diskriminacije i nejednakosti. Ako pljačke pomognu da se izbaci napetost i pomognu svima, onda mogu da ih razumem.”

Pored toga, Ablo je objasnio svoju „skromnu“ donaciju: to je bila suma za jednu organizaciju, ali generalno je usmerio 20.500 dolara za borbu protiv rasizma.

 foto:bazaar.ru

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @virgilabloh onJun 1, 2020 at 3:47pm PDT

Najnovije