Harper's Bazaar Srbija

Zašto je svet obožavao Jane Birkin

Slavna Jane Birkin je bila definicija ležernog francuskog šika, najveća Parižanka među Britankama, legendarna modna ikona i žena čije ime nosi najpoznatija torba na svetu

Jane Birkin je rođena u Londonu 14. decembra 1946. godine, ali je svetsku slavu stekla u Francuskoj, gde je i provela najveći deo svog života. Na filmskom platnu se pojavila već sa 20 godina i to u filmovima „Blow-up” i „Kaleidoscope”, slavnog Michelangela Antonionija. Bile su to minorne uloge, ali dovoljno upečatljive, da Birkinova bude primećena. Proboj na francusku filmsku scenu, dogodio se 1968. godine, zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu „Slogan”, koju je dobila, iako u to vreme nije govorila francuski jezik. Njen partner u filmu, bio je, tada već slavni kantautor i avangardni umetnik, Serge Gainsbourg. Njihovo filmsko partnerstvo, iako na početku turbulentno, ubrzo se pretvorilo u jednu od najinteresantnijih ljubavnih priča 20. veka.

Serge Gainsbourg i Jane Birkin su bili simbol slobodne, divlje, boemske ljubavi. Jedne od onih koje se prepričavaju, pamte, ponekad i priželjkuju. Početak njihovog poznanstva nije bio sjajan. Uzdržanost, pa i netrpeljivost, osećala se sa obe strane, naročito Sergeove, koji je bio 18 godina stariji od Birkinove. Kapriciozan i arogantan, nije bio oduševljen novom, mladom glumicom sa kojom je trebalo da deli kadar. Kako bi ga „omekšala”, Jane je prva napravila korak i tokom jedne svečane večere, bukvalno odvukla Sergea na podijum za igru. Nakon višečasovnog provoda uz muziku, ples i alkohol, veče su završili u njegovoj hotelskoj sobi. Gainsbourg je bio toliko pijan da je odmah zaspao, a Jane je ostala da ga posmatra kako spava. Kako je kasnije izjavila, bila je to najromatičnija noć u njenom životu!

(Ne)običan početak njihove ljubavi, samo je nagovestio podjednako (ne)običnu i ništa manje strastvenu vezu koja je usledila. Jane je vrlo brzo postala Sergeova muza. Netrpeljivost koju je osećao prema njoj, preko noći se pretvorila u obožavanje, strast i inspiraciju. Zahvaljujući Sergeu, Birkinova je paraleleno sa filmskom, započela i svoju muzičku karijeru. Gainsbourg je verovao u njen talenat, podstrekivao ga i napisao neke od najlepših pesma upravo za nju. Jedna od najpoznatijih, svakako je „Je t’aime … moi non plus”, koja je slavila njihovu ljubav, a ujedno i proslavila ovaj par širom sveta. Ipak, legendarnu numeru, Gainsbourg je prevashodno napisao za glumicu Brigitte Bardot, kojom je bio opčinjen. Pesma je čak i snimljena kao duet, ali je zbog eskplicitnog izvođenja, Bardot odlučila da se povuče iz tog projekta. Kada je upoznao Birkinovu, Serge je sa njom napravio novu verziju, koja je preko noći postala hit o kome je brujao ceo svet. Pored popularnosti, pesmu su pratile i brojne kontroverze. Zbog provokativnog izvođenja i seksualnih aluzija, pesma je na mnogim radio stanicama bila zabranjena, a glas protiv, stigao je i direktno iz Vatikana. Ali, što su je više kritkovali, pesma je postajala sve popularnija. Sve je dodatno začinila i sama Birkinova, koja je jednom prilikom izjavila da je pesma snimljena tokom vođenja ljubavi i da je mikrofon stajao u krevetu između nje i Sergea. Mnogo godina kasnije, ona je opovrgla ovu priču, ali su nagađanja o nastanku legenderne pesme ostala da žive do današnjih dana.

Jane Birkin i Serge Gainsbourga su bili jedan od najpoznatijih parova ’60-ih i ’70-ih godina prošlog veka. Po mišljenju mnogih, lepotica i zver ili savršen spoj nespojivog. Oboje harizmatični i izrazito temperamentni, živeli su transperentno i slobodno, neoterećeni mišljenjem javnosti. Ljubav, strast, svađe i neobuzdani noćni provodi, bili su sastavni deo njihovog života. Dugo se prepričavala njihova burna rasprava u pariskom hotelu „Castel”, nakon koje je Jane, dramatično skočila s mosta u Senu, a odmah za njom je skočio i Serge, kako bi je spasao. Skandal se završio tako što su zajedno otišli kući – zagrljeni, nasmejani i mokri. Rastali su se nakon dvanaest godina zajedničkog života, jer Jane više nije mogla da kontroliše Sergeove agresivne ispade i alkoholizam. Ipak, to nije uticalo na njihov dalji odnos. Ostali su bliski prijatelji i saradnici, sve do Sergeove smrti 1991. godine. Kruna njihove ljubavi, bila je ćerka Charlotte Gainsbourg, danas poznata glumica i pevačica.

Zanimljivo je, a manje poznato, da su Jane Birkin i Serge Gainsbourg početkom ’70-ih, boravili i u Jugoslaviji, gde su snimali partizanski film „Dvanaest devojaka i jedan mornar”. Snimanje se odvijalo na više lokaliteta u Bosni, a slavni par je za ovaj angažman dobio pojedinačni honorar od 40.000 dolara. Film nije postigao značajan uspeh, pa je vremenom i zaboravljen.

Uz ime Jane Birkin, uvek se vezivala i moda. Bila je izrazito modno osvešćena, pa samim tim i autentična. Njen modni stil nije primarno težio glamuru, iako ga je ona itekako posedovala. Vešto je spojila londonski Mod i pariski šik. Volela je ležernije modne komade, sa notom romantike, ali i decentne erotike. Boho je bio pravac koji je negovala, a sasvim udobno se osećala u farmerkama i beloj košulji, nehajno vezanoj na struku. Pored duge kose i nezaobilaznih šiški, ono po čemu je Birkinova bila posebno prepoznatljiva, bila je pletena korpa od koje se nije odvajala i koju je nosila umesto tašne. Ovaj dekadentni, ali originalni modni komad, prkosio je svim modnim pravilima, ali i podigao lestvicu „šika” do tačke usijanja. Ipak, druga torba je bila zaslužna za njen status modne ikone, ali i za mesto koje je Jane Birkin dobila u istoriji pop-kulture.

Čuvena „Birkinka” (Birkin bag), nastala je sasvim slučajno. Na avionskom letu od Pariza do Londona, Jane je sedela pored Jeana-Luisa Dumasa, tadašnjeg predsednika kompanije „Hermes”. Požalila mu se kako ima problem da spakuje sve potrebne stvari u svoju pletenu torbu, a on joj je predložio da mu skicira torbu, kakvu bi želela. Ubrzo, na osnovu njene ideje, Dumas je razvio dizajn buduće „Birkinke”, koja će vrlo brzo postati „više od torbe”. Kompanija Hermes je torbu zvanično predstavila 1984. godine i od tada je ona postala simbol luksuza i glamura, rezervisan za ultra bogatu klijentelu. Reč je o ručno rađenoj kožnoj torbi, čija se cena kreće od 10.000 do 17.000 evra, dok je najskuplji model od krokodilske kože, optočen dijamantima, prodat za neverovatnih 380.000 dolara. „Birkinke” se proizvode u limitiranim serijma, bez unapred poznatog rasporeda i prodaju se isključivo u Hermes buticima, što im daje dodatnu dozu ekskluzivnosti. Liste čekanja se podrazumevaju, a povlašćenih nema. Bez obzira koliko ste bogati ili slavni, „Birkin” torbu nikada nećete dobiti preko reda ili kao „kompenzaciju”. Jane Birkin je bila žena „tihog luksuza”, neopterećena statusnim simbolima.  Uvek je imala samo jedan komad „Birkinke”, koji bi zamenila novim, tek kad bi prethodni postao sasvim neupotrebljiv. U početku je za korišćenje svog imena, od kompanije Hermes, dobijala besplatan model torbe, da bi kasnije to bilo preinačeno u novčani iznos od 30.000 evra na godišnjem nivou, koji je bio doniran u dobrotvorne svrhe.

Jane Birkin je bila profesionalno aktivna skoro do kraja svog života. Najveće uspehe je doživela tokom ’60-ih, ’70-ih, pa i ’80-ih godina prošlog veka, ali nikada nije prestajala da se bavi filmom i muzikom. Snimila je više od 20 muzičkih albuma, bila je koncertno aktivna i ostvarila je veliki broj, manje ili više uspešnih uloga na filmu i televiziji. Ipak, nikada nije bila previše samoljubiva, štaviše, često je sumnjala u svoj talenat. Kredit za svoje uspehe je pripisivala svojim, vanserijiski darovitim saradnicima, pre svih Sergeu Gainsbourgu, koji je bio i ostao njen mentor, ali i „ljubav njenog života”.

Jane Birkin je bila autentična pojava i simbol jednog vremena. Ravnoteža klasike i ekstravagancije, intelekta i razuzdanog duha, čvrstog karaktera i nesigurnosti. Iznad svega, nenametljivo lepa, talentovana i vrlo „cool”. Sasvim dovoljno da bude upamćena i slavljena.

Pored svog umetničkog stvaralaštva, Jane Birkin se bavila i humanitarnim radom. Tri puta je nominavana za filmsku nagradu „Cezar”, francuski pandan američkom Oskaru. Za svoj talenat i značajan doprinos kulturi, nagrađena je britanskim ordenom OBE, ali i francuskim nacionalnim ordenom za zasluge.

Jane Birkin se udavala tri puta. Prvi put sa 18 godina, za Johna Barryja, kompozitora klasične muzike. Drugi brak je bio sa legendarnim Sergeom Gainsbourgom, a treći sa filmskim rediteljem, Jacquesom Doillonom. Imala je tri ćerke iz tri braka – Kate, Charlotte i Lou. Najstarija ćerka Kate, preminula je 2013. godine, nakon pada sa četvrtog sprata svoje zgrade u Parizu.

Jane Birkin je preminula 16. jula 2023. u Parizu, u svojoj 76-oj godini. Pored porodice, sahrani su prisustvovale brojne javne ličnosti iz kulturnog i javnog života, a glumici je odao počast i predsednik Francuske, Emmanuel Macron.

Tekst: Bratislav Mihailović
Fotografije: Profimedia

Najnovije