Zašto volimo Gucci Bamboo?

Omiljeni aksesoar Ingrid Bergman, Sophie Loren, Princeze Diane, i mnogih drugih.

gucci bamboo

Danas se Gucci povezuje sa luksuzom bez kompromisa, ali možda će vas iznenaditi saznanje da je jedna od najikoničnijih torbi ove kuće nastala iz oskudice. Gucci Bamboo – tada poznata samo po svom broju proizvoda, 0633 – nastala je 1947. godine u posleratnoj Italiji. Dizajner Guccio Gucci i njegov tim firentinskih zanatlija odgovorili su na problem nedostatka kože opremivši svoju najnoviju torbu prepoznatljivom drškom (i kopčom) izrađenom od bambusa – izuzetno izdržljivog i laganog materijala koji se lako uvozio iz Japana. Kako kažu, potreba je majka inovacije.

gucci bamboo

Nastanak Gucci Bamboo

Torba Gucci Bamboo ima bogatu istoriju koja odražava kreativnost i inovaciju brenda Gucci. Lansirana 1947. godine, ova torba je brzo postala ikonična zbog svoje prepoznatljive zakrivljene bambusove drške.

gucci bamboo

Nakon Drugog svetskog rata, Italija se suočavala sa nestašicom tradicionalnih sirovina. Osnivač modne kuće Gucci, Guccio Gucci, odlučio je da koristi bambus kao alternativu za dršku torbe zbog njegove izdržljivosti i lakoće. Uz pomoć firentinskih zanatlija, Gucci je razvio tehniku kojom se bambus omekšava, ručno obrađuje na otvorenom plamenu da bi dobio polukružni oblik, premazuje u više slojeva laka i peče da bi se dobila sjajna zlatno-smeđa završnica. Svaka bambusova drška je jedinstvena zbog ručnog procesa izrade.

gucci bamboo

Torba Gucci Bamboo 1947 brzo je stekla popularnost među holivudskim zvezdama i međunarodnim džet-setom. Njena jedinstvena drška i elegantan dizajn činili su je prepoznatljivom i poželjnom. Tokom decenija, torba je doživela razne reinkarnacije i prilagođavanja, ali je zadržala svoj prepoznatljiv bambusov detalj.

Viaggio in Italia

gucci bamboo
Ingrid Bergman, VIAGGIO IN ITALIA, 1954.

Nije bilo potrebno dugo vremena da torba Gucci Bamboo postane hit (i nastavila je to biti dugo nakon što je proizvodnja kože ponovo započela) – uz malu pomoć zvezda tog doba, na i van ekrana. Njeno filmsko debi pojavljivanje bilo je dramatično, držeći je Ingrid Bergman u kožnim rukavicama – uz odgovarajući kišobran sa bambusovom drškom – usred ruševina Grande Palaestre u Pompeji, u filmu “Viaggio in Italia” iz 1954. godine.

gucci bamboo
Vanessa Redgrave, Blow Up, 1966.

Takođe se pojavila u ne jednom, već dva filma Michelangela Antonionija, prvo na ruci Eleonore Rossi Drago u filmu “Le Amiche” iz 1955. godine, a zatim 11 godina kasnije, kada ju je nosila Vanessa Redgrave u trileru iz šezdesetih, “Blow-Up”.

Elizabeth Taylor i Grace Kelly bile su takođe obožavateljke. Italijanska glumica i modna ikona, Sophia Loren je često viđana sa torbom Gucci Bamboo 1947.

Gucci Diana

Ako više volite mekane, praktične torbe od savršeno strukturirane originalne torbe Gucci Bamboo, niste sami. Devedesetih godina, princeza Diana retko je viđana bez svoje torbe sa bambusovom drškom – prostranijeg, manje formalnog stila koji je odgovarao njenim često kopiranim kombinacijama dukseva i biciklističkih šortseva, ali i pametno-ležernom stilu sa blejzerima, farmericama i mokasinama.

Godine 2021, tadašnji kreativni direktor Alessandro Michele ponovo je lansirao ovu ikoničnu torbu kao Gucci Diana, besmrtno je uključujući u kolekciju ‘Gucci Beloved’ – seriju ikoničnih, ponovno izdatih torbi.

Umetnički objekat Gucci Bamboo

Gucci Bamboo nije samo esencijalan deo garderobe (već 75 godina i dalje), već, kao što njena filmska istorija sugeriše, ona je i umetnički objekat – koncept sa kojim se Michele igrao tokom svog vremena na čelu kuće.

Umesto tradicionalne kampanje, buntovni kreativni direktor je angažovao grupu stvaralaca da podele svoju umetničku viziju torbe Gucci Bamboo 1947, rezultirajući virtuelnom galerijom portreta – fotografskih, ilustrativnih i drugih.

Umetnik Masayoshi Matsumoto je ikoničnu torbu potpuno rekreirao od balona, dok je Samson Bakare odgovorio sa serijom ilustracija.

Fotografkinja Katja Mayer je čak stavila torbu Gucci Bamboo u staklenu vitrinu, besmrtno je prikazavši kao nešto za divljenje.

Gucci Bamboo 0633 & 1947

Originalna Gucci Bamboo torba 0633 ostala je relevantna u savremenom dobu kao što je bila sredinom veka, iako sada nosi ime koje više odgovara njenom ikoničnom statusu.

gucci bamboo

Alessandro Michele je u februaru 2022. otkrio novu Gucci Bamboo 1947, a kao što njen savremeni naziv sugeriše, ona je poštovano preoblikovana u Micheleovoj prepoznatljivoj paleti boja, u raznim veličinama i sa dodatkom duge trake (postoji kožna i web opcija) – iako poster dečko Gucci-ja Harry Styles preferira da je nosi za gornju dršku, u stilu Ingrid Bergman. Postoji i proširena porodica rančeva, torbica za struk i mini stilova – svi prepoznatljivi po bambusovim detaljima, naravno.

U poslednje vreme, aktuelni kreativni direktor Sabato de Sarno uklopio je Bamboo torbu u svoju elegantnu, rafiniranu viziju brenda, kreirajući strukturirani originalni dizajn u svojoj novoj prepoznatljivoj nijansi ‘Rosso Ancora’ – bogata, sjajna boja boje krvi – i otisnuo logo preko tela torbe.

Omiljena torba poznatih

Torba Gucci Bamboo 1947 je bila omiljena među mnogim holivudskim zvezdama tokom godina. Neke od najpoznatijih ličnosti koje su je nosile uključuju:

Miley Cyrus

Miley Cyrus, poznata po svom smelom i jedinstvenom stilu, često bira torbu Gucci Bamboo 1947 kao ključni modni dodatak. Na dodeli Grammy nagrada 66. put, Miley je unela svoj govor iz torbe Gucci Bamboo, čime je skrenula pažnju na ovaj legendarni modni komad. Ovo pojavljivanje je torbi donelo novu popularnost među mlađom publikom.

Harry Styles

gucci bamboo

Harry Styles, poznat po svom izraženom modnom senzibilitetu i hrabrim izborima u modi, ostavio je značajan trag kao globalni ambasador stila za kuću Gucci. Njegova saradnja sa Gucciem obuhvata različite aspekte mode, od revija do kampanja, ali i izbor torbi. Jedan od najprepoznatljivijih detalja njegovog stila je nošenje torbe Gucci Bamboo 1947, koju preferira nositi sa gornje drške, na način koji podseća na ikonični stil Ingrid Bergman.

Elle Faning

Elle Fanning, mlada holivudska zvezda poznata po svom elegantnom i sofisticiranom stilu, često je viđena sa torbom Gucci Bamboo 1947. Fanning je nosila ovu legendarnu torbu na različitim događajima, što je dodatno istaklo njenu svestranost i bezvremensku privlačnost. Kao deo kolekcije ‘Gucci Beloved’, Gucci Bamboo torba, koju je ponovo lansirao tadašnji kreativni direktor Alessandro Michele, postala je ključni dodatak za mnoge poznate ličnosti, uključujući Fanning, koja svojim izborom modnih dodataka često inspiriše ljubitelje mode širom sveta.

Alexa Chung

gucci bamboo

Alexa Chung, poznata britanska modna ikona i TV voditeljka, poznata je po svom besprekornom stilu koji kombinuje vintage šik sa modernim elementima. Jedan od njenih omiljenih modnih dodataka je torba Gucci Bamboo 1947, koja se savršeno uklapa u njen prepoznatljivi izgled. Chung je često viđena sa ovom torbom na raznim modnim događajima i uličnim modnim izdanjima, naglašavajući njenu ljubav prema klasičnim, ali i inovativnim modnim komadima.

Ove ličnosti su, među mnogima, doprinele statusu torbe Gucci Bamboo 1947 kao modnog klasika i simbola luksuza.

60. godišnjica postojanja torbe Bamboo 1947 u Japanu

Italijanski brend će prirediti izložbu u Tokiju posvećenu svojoj prepoznatljivoj torbi Bamboo 1947, prikazujući 60 vintage modela ovog aksesoara koje su iznova obradili japanski umetnici i zanatlije, obeležavajući šest decenija prisustva u zemlji.

gucci bamboo

Otvaranje prvog Gucci butika u Japanu poklopilo se sa Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine. Šezdeset godina kasnije, dok se 2024. godine međunarodni multisportski događaj održava u Parizu, Gucci će 2. avgusta otkriti izložbu kojom će obeležiti šest decenija brenda u Japanu, uz druge inicijative.

Nazvana “Bamboo 1947: Then and Now Celebrating 60 Years of Gucci in Japan”, izložba će biti posvećena torbi Bamboo 1947, i prikazaće 60 vintage modela ovog aksesoara koje su iznova obradili tradicionalni japanski zanatlije i umetnici.

Torbe, uglavnom iz 1980-ih i 1990-ih, revitalizovali su zlatari Morihito Katsura, koji je živi nacionalni blagom priznat kao čuvar važnih nematerijalnih kulturnih dobara od strane japanskog ministra za obrazovanje, kulturu, sport, nauku i tehnologiju; zlatarka Naoko Ai; keramičar Nakazato Hirotsune; lakirer Ai Tokeshi; fotograf Daido Moriyama; slikarka Nami Yokoyama i slikarka Yui Yaegashi, od kojih je svaki dodao svoj prepoznatljiv pečat.

Izložba će se održati u Gucci Ginza galeriji u brendovoj glavnoj prodavnici u gradu do 23. septembra. Nakon izložbe, svaka torba će biti dostupna za kupovinu kao umetnički komad.

Foto: Gucci Promo, Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije