Harper's Bazaar Srbija

Zavirite u zapanjujuću kolekciju nakita sa nove Sotheby’s aukcije

Najveći žuti dijamant na svetu, aristokratski dragulji i još mnogo toga

Ove sezone, Sotheby’s predstavlja obimnu privatnu kolekciju potpisanih dragulja iz 20. veka. Ova kolekcija predstavlja strast za avangardnim dizajnom. Ističe se jedinstvenim komadima, od kojih su mnogi bili izloženi u muzejskim postavkama i stručnoj literaturi. Spektakularni izbor je omaž dizajnu dragulja dvadesetog veka i enciklopedijski prikaz najimpozantnijih komada i uticajnih trendova, kao što su kreacije prestižnih kuća nakita poput Cartier-a, Van Cleef & Arpels-a, Bulgari-ja, Boucheron-a, Chaumet-a, David Webb-a, Mauboussin-a, Marina B-a, Sterlé-a i Mellerio dits Meller-a.

Dijamant Allnatt

Na aukciji će se pronaći i čuveni, žuti Allnatt dijamant od preko 100 karata. Dijamant Allnatt je jedan od najznačajnijih žutih dijamanata na svetu, poznat po intenzivnoj zlatnoj boji i elegantnom stilu sečenja. Njegov prethodni vlasnik, Major Alfred Ernest Allnatt, bio je poznati britanski kolekcionar i pokrovitelj umetnosti. Dijamant je verovatno potekao iz južnoafričkog rudnika De Beers Millennium, gde su otkriveni mnogi važni žuti dijamanti. Dijamant je postavljen u impozantni Cartier broš od belih dijamanata.

Minđuše poslednje Carice Vijetnama

U kolekciji se nalaze i viseće dijamantske minđuše Carice Nam Phuong od Vijetnama. Carica Nam Phuong od Vijetnama rođena je kao Jeanne Marie-Thérèse Nguyễn Hữu Thị Lan, kćerka bogatih zemljoposednika u francuskoj kolonijalnoj teritoriji Kokinšina. Udata za poslednjeg vladara Vijetnama, Cara Bao Daia, Carica je bila poznata po kombinovanju tradicionalne vijetnamske odeće s francuskim modnim uticajima i visokim nakitom, uključujući dizajne René Boivin-a.

Sotheby's

Njeno humanitarno delovanje i podrška obrazovanju žena doneli su joj poštovanje naroda. Nakon razdvajanja od supruga krajem 1950-ih, provela je poslednje godine u zamku Château de Chabrignac u Francuskoj. Njene dragocenosti ostale su u vlasništvu porodice sve do 2004. godine kada su 27 komada iz njene kolekcije, uključujući ove dijamantske minđuše, ponuđene na Sotheby’s aukciji u Parizu.

Izuzetni dragulji

Pripremite se da budete očarani prefinjenim dijamantima i retkim, obojenim kamenjem. Izdrađeni su od strane vrhunskih juvelira poput Harry Winstona i Cartier-a. Slavna, intenzivna plava boja i baršunasta tekstura kašmirskog safira su prikazane kroz nekoliko zadivljujućih primera. Upečatljiv kristal od 17,29 karata koji se prvi put pojavljuje na tržištu. Burmanski rubini duboko crvenih nijansi i bezolovni smaragdi izuzetne čistoće upotpunjeni su očaravajućim tanzanijskim spinelom od 35,25 karata i bogatim izborom prirodnih bisera, od kojih su neki plemenitog porekla.

Cartier

Tokom svoje duge istorije, Cartier je svetu ponudio čitavu menažeriju visoko rafinisanih, draguljima ukrašenih životinja. Zmije, krokodili, papagaji i panteri, svi su lutali kroz divljinu ukrašenu draguljima Maison-a. Ovog maja, Cartier nudi retku posetu flaminga, inspirisanu sada ikoničnim draguljem dizajniranim za Vojvotkinju od Windsor-a 1940. godine.

Glavna dizajnerka Jeanne Toussaint, zajedno sa dizajnerom Peterom Lemarchandom, stvorila je originalni broš flaminga, tako što je vešto prenamenila obojene dragulje iz linije narukvica vojvotkinje. Lemarchand, poznat po svojim dizajnima inspirisanim prirodom, karakterističnim po životopisnom kretanju, izradio je kopču sa složenim detaljima, utelovljujući gracioznost i pompu egzotične ptice. Broš je bio zvezda aukcijske prodaje kolekcije vojvotkinje od Windsor-a u Sotheby’s-u 1987. godine i ponovo se pojavio u Sotheby’s-u London u novembru 2010. godine zajedno sa nekoliko drugih najznačajnijih dragulja vojvode i vojvotkinje. Danas je originalni broš flaminga deo kolekcije Cartier baštine i često se prikazuje na izložbama širom sveta.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije