Oproštaj od Mire Furlan

“Gledam zvijezde. Tamo ću uskoro otići”

Otišla je Mira Furlan. Daleko od domovine i od ljudi koji su zbog nje po sto puta gledali Lepotu poroka, Oca na službenom putu, Za sreću je potrebno troje, U raljama života, Braću po materi... Vest da je preminula u 65. godini objavljena je na njenom Twitter nalogu. Prvi ju je ispratio u večnost Michael Stratczinsky, autor serije “Vavilon 5”. U ovoj spejs operi je igrala poslednju ulogu. - Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom - objavio je američki pisac. Hrvatski mediji javljaju da glumica nije uspela da se oporavi od virusa Zapadnog Nila koji prenose zaraženi komarci.  

Poslednju ulogu je imala u seriji Vavilon 5

Rođena Zagrepčanka, diplomirala je glumu 1978. na tamošnjoj Akademiji dramske umetnosti. Iste godine je primljena u Hrvatsko narodno kazalište. Zvali su je na televiziju, a debi na filmu imala je u  “Kiklopu” Antuna Vrdoljaka. U Hrvatskoj enciklopediji stoji da je ubrzo postala vodeća hrvatska glumica. I jugoslovenska, dodajemo, koja je snimala i po četiri filma godišnje. Nekoliko najpoznatijih su ušli u istoriju domaće kinematografije. Plenila je neobičnom lepotom i raskošnim talentom koji joj je donosio brojne nagrade u pozorišnim ulogama, klasičnim i savremenim, čak u Americi.

Na filmu je debitovala u “KIklopu” Antuna Vrdoljaka

Od kraja osamdesetih, uglavnom je radila u Beogradu, a kada je Jugoslavija počela da se raspada u ratnom vihoru 1991, osetila je da mora da napusti domovinu. Uvek se držala svojih stavova i nikada se izuzimala od političkih dešavanja, ali su ovoga puta nacionalistički pritisci koji su je pratili zbog skladnog braka sa srpskim režiserom Goranom Gajićem bili, jednostavno, opasni. Novi život su otpočeli u Njujorku zahvaljujući prijateljima, a naročito Mileni Dravić, koja im je dala svoje američke kontakte. U prvo vreme, jedna od najlepših i najvoljenijih glumica iz SFRJ radila je u Americi kao konobarica, prevodilac i prodavačica, a njen suprug je bio dostavljač, pre no što je uspeo da postane astistent montaže. Tek 2004. uspela je da se vrati pred kamere, u seriji “Izgubljeni”.

U “Lepoti poroka”

- Ljubav je ključ. Ljubav bi se uvek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove. Imali smo samo jedno drugo, borili smo se i s spoljnim okolnostima, a često i sami sa sobom.... Održali smo se zajedno, a to je važnije od love i karijere - naglasila je svojevremeno Mira Furlan. 

Pre desetak godina, vratila se domaćoj sceni ulogom u seriji “Vratiće se rode” koju je režirao suprug Goran. Bila je članica žirija Libertas filmskog festivala u Dubrovniku. Predavala je na Filmskoj akademiji u Los Anđelesu, zatim i na Njujorškoj akademiji za film. Jednog leta, bila je pevačica rok benda Le Cinema i išla na morsku turneju sa Vladom Divljanom. Sa kolegama iz serije „Vavilon 5“ objavila je džez album, posvećujući jednu pesmu sinu Marku Lavu, koji danas ima 22 godine i živi u rodnom Los Anđelesu. Njene kolumne u kultnom političkom listu Feral Tribune su sabrane u knjizi „Totalna rasprodaja“. Napisala je scenario za predstavu „Dok nas smrt ne rastavi“ koja je premijerno izvedena  2013. godine.

Karijeru u Americi je počela u seriji “Izgubljeni”

Dok je cela bivša Jugoslavija ujedinjena u žalosti zbog odlaska glumice od koje smo očekivali još toliko stvaralačkih inspiracija, i dok poruke tuge i neverice šalju američke kolege i filmski magazini, na njenom Twitter nalogu još stoji citat napisan tokom bolesti: "Gledam zvijezde. Vedra je noć i Mliječna staza se čini toliko blizu. Tamo ću uskoro otići. "Svi smo mi zvjezdana prašina", odjednom se sjetim Delennove rečenice iz Joeva scenarija. Neloša perspektiva. Ne bojim se. U međuvremenu, dozvoli mi da zatvorim oči i osjetim ljepotu oko sebe. I da udahnem ispod tamnog neba punog zvijezda. Udah. Izdah. To je sve", poslednje su reči Mire Furlan.  

Pročitaj još iz kategorije Poznati