Paulina Porizkova o teroru mladosti

Paulina Porizkova progovorila o ejdžizmu i nameri da se do kraja života bavi manekenstvom.

Nekadašnji supermodel, Paulina Porizkova, koja danas ima 56 godina, a i dalje želi da se bavi modelingom, gostovala je u televizijskom šouu magazina People, gde je uputila oštru kritiku kriterijumima koje nameće današnje društvo, a koji se tiču lepote, godina i izgleda, posebno u modnoj industriji. Dok je napravila pomak kad je raznovrsnost modela u pitanju, po pitanju građe i boje kože, modna industrija stoji u mestu što se tiče godina modela, smatra Paulina, a upravo bi trebalo da radi suprotno – da podstiče žene da stare prirodno i da se ne boje starenja. 

Podelivši svoje modeling iskustvo iz dugogodišnje karijere modela (svojevremeno je bila najplaćenija manekenka na svetu, sa ugovorom od 6 miliona dolara sa kompanijom Estee Lauder), otkrila je da nikad nije bila previše entuzijastična u vezi sa svojom profesijom, da se na snimanjima uvek više osećala kao dekor, nego neko ko dorpinosi nečemu.

- Važno je da vas postave negde, da budete lepe, negovane, tihe… To mi je uvek bilo frustrirajuće, priznala je.

Porizkova, koja je manekenstvom počela da se bavi u 13. godini (kasnih sedamdesetih) kaže da su modna industrija i modeling mnogo napredovali od tada.

- Volim "body i color inclusivity" pokrete, koji slave različitosti, drugačije oblike tela, boje kože, sve je to prelepo i stajem iza toga, rekla je, ali kad su je pitali šta je ono što ne valja, oštro je odgovorila: “Ejdžizam, bejbi”, rekla je voditelju i dodala: “U ovom društvu je sramota stariti, a s druge strane, sada se u svojim godinama osećam mnogo pametnije, bolje, duhovitije, strpljivije nego što sam ikada bila. Nisam još uvek spremna da prestanem da radim”

Imala je još nešto da doda. 

- Ne želim da me iko otpusti zato što imam malo više bora ili mi je koža opuštenija, kosa seda, sada kada sam fantastična, fantastičnija nego što sam ikada bila, rekla je i nastavila: “U stvari, sama ću sve to staviti na izvolte i reći – evo, ovo sam ja u svom najboljem izdanju. Suočite se s tim”.

Paulina je inače poznata kao manekenka koja želi prirodno da stari, pa nikad nije koristila sredstva savremene medicine, nauke i kozmetičke industrije. Njeno lice je bez botoksa I filera, a i dalje je mnoge kompanije angažuju kao zaštitno lice svojih proizvoda. Učesnica je avanturističkog šoua koji se emituje na CBS-u, "Beyond the Edge", u kojem ispituje granice svoje izdržljivosti. Piše, glumi (1993. imala je malu ulogu u filmu Emira Kusturice "Arizona Dream"). Ima dvojicu odraslih sinova sa preminulim frontmenom benda The Cars, Ricom Ocasekom. 

Tekst: J.M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram 

Pročitajte još

Pročitaj još