Harper's Bazaar Srbija

10 najboljih muzičkih dokumentaraca svih vremena

Od The Velvet Underground-a do Taylor Swift, svaki muzičar ima priču koju želi da ispriča.

Filmski hitovi kao što su “Rocketman” i “Bohemian Rhapsody” naveli su nas da malo drugačije gledamo na (muzičke) dokumentarce. Iako ovaj žanr nije svačija “šolja čaja”, ukoliko vas neka ličnost intrigira ili je prosto volite i poštujete, zanimljivo je otkriti šta se nalazi iza sve te slave i kako je njihov put napretka zaista izgledao. U to ime, podsećamo se nekih od najboljih priča o poznatim zvezdama koje bi zaista trebalo da dodate na svoju listu.

I’m Not There (2007)

Todd Haynes kreirao je nekonvencionalan, nelinearan biografski portret Boba Dylana kog glumi čak šestoro različitih glumaca – Marcus Carl Franklin, Cate Blanchett, Christian Bale, Heath Ledger, Richard Gere i Ben Wishaw. Naziv filma potiče od Dylanove pesme koja nije objavljena sve do premijere filma koji je inspirisan muzikom, ali i različitim životima kultnog pevača. 

The Velvet Underground (2021)

Todd Haynes vraća se na scenu muzičkih dokumentaraca kako bi ispričao priču o psihodeličnom bendu 60-ih na čelu sa Louom Reedom. U ovom dokumentarcu možemo videti mnogo arhivskih snimaka koji su sada po prvi put ugledali svetlost dana. 

American Utopia (2020)

Ovaj koncertni film kreirao je Spike Lee i govori o istoimenom brodvejskom mjuziklu Davida Byrnea. Osim toga, dokumentarac donosi uvid u Davidov život i karijeru frontmena benda Talking Heads. 

Amy (2015)

Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2015, ovaj dokumentarac ne govori samo o pevačicinom problemu sa zavisnošću, sirovo i potpuno iskreno, već i osigurava da se njen talenat zauvek pamti i veliča. 

Homecoming (2019)

Dokumentarac koji u potpunosti potpisuje Beyoncé – scenario, režija i izvršna produkcija njenih su ruku delo. U njemu možemo videti na koji način se pevačica pripremala za kultni nastup na festivalu Coachella 2018, ali i neke skrivene segmente njenog života. 

Lady Gaga: Five Foot Two (2017)

Još jedan sirov i intiman portret muzičke zvezde koji treba pogledati. U njemu otkrivamo ko je zapravo Lady Gaga – Stefani Germanotta, italijanska Njujorčanka koja dolazi iz male porodice i ostavlja dubok trag na muzičku industriju. “Five Foot Two” otkriva kako je izgledala pevačicina priprema za nastup na poluvremenu Super Bowl-a 2016, kao i snimanje petog albuma “Joanne”.

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)

Verovatno najbolji film koji se ikada bavio portretom frontmena benda Nirvana otkriva nam kako je izgledao njegov život od detinjstva pa sve do sticanja svetske slave i tragične smrti. 

Meeting People is Easy (1998)

Dokumentarac Granta Geea prati čuveni bend Radiohead tokom 1997. godine i promocije trećeg albuma “Ok Computer”. “Meeting People is Easy” potvrđuje stav većine muzičara – biti poznat nije tako sjajno kao što izgleda.

Miss Americana (2020)

Nakon objavljivanja dokumentarca o turneji “Reputation”, pevačica je objavila i jedan ličniji i intimniji pogled na njen život koji vešto krije od očiju javnosti. U njemu Taylor možemo videti ne samo kao muzičku zvezdu, već i kao osobu od krvi i mesa.

Shut Up and Play the Hits (2012)

Ovaj dokumentarac koji potpisuje James Murphy nastao je nakon razgovora sa Chuckom Klostermanom, autorom i esejistom specijalizovanim za pop kulturu, o penzionisanju benda LCD Soundsystem i njihovom poslednjem nastupu u Madison Square Gardenu. 

Foto: Profimedia

Priredila: I. T.

Najnovije