Harper's Bazaar Srbija

And the Oscar goes to… Sve o dodeli prestižnih filmskih nagrada koja nas uskoro očekuje!

Datum i mesto zakazani, spremaju se haljine!

Iako su manifestacije sličnog karaktera odložene, zbog porasta broja zaraženih virusom korona, ovogodišnja dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, zakazana je za 27. mart u Los Anđelesu. Kako je saopšteno, ceremonija dodele Oskara imaće i domaćina, koji nije poznat, ali se o njemu uveliko nagađa. Nakon prošlogodišnje dodele, prve posle pandemije koja je održana na glavnoj železničkoj stanici u Los Anđelesu, Junion, u prisustvu manjeg broja nominovanih filmskih radnika i gostiju, ova se vraća kući, u Dolbi teatar (The Dolby Theatre at the Hollywood & Highland Center). Nominacije za Oskara biće objavljene 8. februara, a ovo je lista svega što do sada znamo o najprestižnijem događaju na svetu. 

Kako će izgledati?

Tačan format nije poznat, s tim da će dobitnik Emmy nagrade, Glenn Weiss, režirati šou, a prodicirati Will Packer.

Ko će voditi dodelu?

Tri godine nakon što ceremonija nije imala domaćina, ABC je potvrdio da ova hoće, što je najavljeno 11. januara od strane Craiga Erwicha, predsednika kuće Hulu Originals & ABC Entertainment. “Will Packer (producent dodele Oskara) zaista oseća puls popularne kulture i zabave. Znam da ima mnogo toga da ponudi, a uskoro ćemo vas obradovati detaljima“, izjavio je Craig. I dok su neke od prethodnih dodela maestralno vodili Jimmy Kimmel, Neil Patrick Harris i Chris Rock, ove godine bi to mogli biti mnogi, od Selene Gomez do Toma Hollanda.

Ko nastupa?

Još uvek nije poznato da li će se muzički deo dodele odvijati uživo ili će biti snimljen, pa puštan u Dolbi teatru (kao što je to bio slučaj prošle godine). S obzirom na to da je Akademija, 21. decembra prošle godine, objavila kraću listu nominovanih kandidata za nagrade (u deset kategorija), tu su se našli i potencijalni dobitnici za najbolju originalnu pesmu. Na listi su H.E.R, koji su prošle godine dobili zlatnu statuu za pesmu Fight for You iz filma Judas and the Black Messiah, a ove godine se takmiče sa pesmom Automatic Woman iz Bruised.  Tu su i Ariana Grande i Kid Cudi sa pesmom Just look Up iz filma Don’t Look Up, pa Kid Cudi i Jay-Z sa Guns Go Bang iz The Harder They Fall, Beyoncé za Be Alive iz filma King Richard, kao i Billie Eilish za No Time To Die iz poslednjeg filma o Džejmsu Bondu.

Dres code?

Ove godine će ispred Dolbija sigurno biti postavljen standardni crveni tepih, pa očekujte uobičajenu paradu balskih haljina, šljokišastih ogrtača i elegantnih smokinga.

Nominovani filmovi?

Nominacije se objavljuju 8. februara, ali se uveliko šuška o tome koji će se filmovi i glumci naći na listi. BelfastThe Power of the Dog su sasvim sigurno u trci za najbolji film, a možda im se pridruže i King Richard, Dune i West Side Story. Predviđa se da će za najbolje režisere biti nominovani Jane Campion, Kenneth Branagh, Denis Villeneuve, Steven Spielberg i Paul Thomas Anderson.  Za najboljeg glumcaWill Smith, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield i Denzel Washington, a za glumicu Olivia Colman, Kristen Stewart, Lady Gaga i Nicole Kidman. U trci za najboljeg sporednog glumca mogli bi se naći Kodi Smit-McPhee, Ciarán Hinds i Troy Kotsur, a za sporednu glumicu Kirsten Dunst, Ariana DeBose i Caitríona Balfe.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia 

Najnovije