Harper's Bazaar Srbija

Najiščekivaniji filmovi na Venecijanskom filmskom festivalu

Ovo su ostvarenja koja morate gledati.

Jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija na svetu, Venecijanski filmski festival, počela je juče, 31. avgusta.

U najpoznatijem italijanskom gradu na vodi okupio se filmski crème de la crème, kako bi uživao i predstavio  ostvarenja sedme umetnosti, ali i da bi, defilujući crvenim tepihom, pokazao toalete koje su spremane mesecima unapred.

Ove godine, čuvena Mostra slavi devedeseti rođendan. Otvoren 1932. godine, festival je prvi put održan od 6. do 21. avgusta na terasi hotela Excelsior, a nastao je, verovali ili ne, sa ciljem da naglasi inovativnu kulturnu snagu i eksperimentalnu volju fašizma (njegov prvi direktor bio je Giuseppe Volpi, bivši minister finansija diktatora Benita Mussolionija) i da kao spektakl, s učešćem holivudskih zvezda i međunarodnom publikom, nacističkom režimu da oreol modernog sjaja i stila.

Tu mračnu prošlost festival brzo ostavio za sobom i već od 1946. godine počeo da privlači filmske stvaraoce iz celog sveta. Ove godine žirijem predsedava Julianne Moore, odnosno slavna glumica zajedno sa kolegama odlučuje o tome ko dobija glavnu nagradu, Zlatnog lava

Venecija će ove godine ugostiti mnoge poznate goste među kojima su Timothée Chalamet, Oliwia Wilde, Harry Styles, Florence Pugh, Adam Driver, Ana de Armas, Hugh Jackman, Sigourney Weaver – koji će od 31. avgusta do 10. septembra prezentovati svoja nova ostvarenja. Prvi prikazani film bio je White Noise, Noaha Baumbacjha, a mi predstavljamo listu od 10 filmova koje treba da pogledate nakon što premijerno budu prikazani na Mostri. 

White Noise 

Režija: Noah Baumbach 

Uloge: Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle, Raffey Cassidy, Sam Nivola, May Nivola, Jodie Turner-Smith, André L. Benjamin, Lars Eidinger

Istovremeno smešan i strašan, novi Baumbachov film prikazuje savremenu američku porodicu i njene pokušaje da se nosi sa svakodnevnim komfliktnim situacijama koje podrazumevaju univerzalne misterije kao što su ljubav, smrt i sreća u svetu punom neizvesnosti – u svakom smislu. 

Don’t Worry Darling 

Režija: Olivia Wilde 

Uloge: Harry Styles, Florence Pugh, Chris Pine 

Alice i Jack su američki par koji ima tu sreću da živi u jednom idealnom društvenom uređenju gde muškarci rade, a žene provode dane u luksuzu i bogatstvu, a koje je zapravo eksperiment. Šta se dešava kad neko poželi da napusti taj naizgled skladan život? 

Blonde 

Režija: Andrew Dominik 

Uloge: Ana de Armas 

Još jedna priča o Marilyn Monroe, za koju je dovoljno reći – ovo je uloga života Ane de Armas. 

The Whale 

Režija: Daren Aronofsky 

Uloge: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton

Mnogo se pričao o ovom filmu, a posebno o fizičkoj tranformaciji koju je za potrebe uloge morao da napravi glumac Bryan Fraser koji igra profesora engleskog koji pokušava, na veoma jedinstven i čudan način, da se poveže sa svojom ćerkom tinejdžerkom. 

L’immensita 

Režija: Emanuele Crialese i drugi 

Uloge: Penélope Cruz, Luana Giuliani, Vincenzo Amato, Patrizio Francioni, Maria Chiara Goretti

Rim sedamdesetih godina: ljudi i dalje brinu o tome šta kažu komšije, televizijski sadržaj je crno-beli, a tradicionalne vrednosti se polako brišu pod uticajem nadolazećih modernih vremena. Clara i Felice su se upravo uselili u novi stan, ali čini se da je njihov brak, iako su na novim početku, gotov. 

Athena 

Režija: Romain Gavras 

Uloge: Dali Benssalah, Sami Slimane, Anthony Bajon, Oussini Embarek, Alexis Manenti 

Nakon smrti najmlađeg brata, Abdel pokušava da zadrži ostatak porodice na okupu.

Bones and All 

Režija: Luca Guadagnino 

Uloge: Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance, André Holland, Chloë Sevigny, Jessica Harper, David Gordon Green, Michael Stuhlbarg, Jake Horowitz

Ovo je ljubavna priča između Maren, devojke sa margine društva, i Lee-ja, intenzivnog vagabunda. Zamišljen kao road – movie, film je odiseja puna čudnih mesta i puteva, sakrivenih pasaža. lavirinita i zavrzlama Amerike Ronalda Regana. 

The Banshees of Inisherin

Režija: Martin McDonagh 

Uloge: Colin Farrell, Brendan Gleeson

Sa neverovatnom hemijom dvojice glavnih glumaca upoznali smo se u filmu U Brižu. Ovog puta igraju prijatelje, od koji jedan odlučuje da prekine dugogodišnje drugovanje. 

Dead for a dollar 

Režija: Walter Hill 

Uloge: Christoph Waltz, Willem Dafoe, Rachel Brosnahan, Warren Burke, Benjamin Bratt

Vestern sa Christoph Waltzom i Williem Dafoem – treba li ovom filmu bolja najava? Lovci na glave, Meksiko, 1897. godina.  

Pearl 

Režija: Ti West 

Uloge: MIa Goth 

Samo pogledajte trejler. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

Najnovije