Harper's Bazaar Srbija

Filmski festival u Kanu crnim tepihom odaje počast žrtvama terorističkih napada

Počast žrtvama terorističkog napada u Nici!

Na posebnom događaju na Filmskom festivalu u Kanu, položen je crni tepih ispred Palate festivala i kongresa. To je učinjeno u znak sećanja na žrtve terorističkog napada u Nici.

Okupljeni na događaju minutom ćutanja odali su počast žrtvama. Sam događaj zamenio je tradicionalni filmski festival u Kanu, koji je trebalo da se održi u maju, ali je otkazan zbog pandemije. Umesto toga, dogodio se trodnevni specijalni događaj, koji je već opisan kao „čin otpora koronavirusu“. Nažalost, događaji u skraćenoj verziji festivala bili su u senci vesti da su tri osobe ubijene islamističkim napadom u crkvi u Nici. Gradonačelnik je nazvao incident “još jednim strašnim islamističkim napadom”. Objasnio je: „Naravno da se bojim, ali to je upravo ono što teroristi žele. Stoga moramo osigurati hladnu odlučnost da se ova kuga iskoreni“.

Tokom trodnevnog skraćenog programa filmskog festivala prikazana su 4 filma iz glavnog programa, kratki filmovi i filmovi ambicioznih reditelja. Žiri je dodelio nagradu Cinefondation za studentski filmski program i Zlatnu palmu za najbolji kratki film, koja je dodeljena egipatskom reditelju Sameh Alaa za film “Bojim se da zaboravim tvoje lice”.

Najnovije