Harper's Bazaar Srbija

10 filmova sa najboljim obrtima na kraju

Ovakve krajeve sigurno niste očekivali.

Kada vas neki film oduševi svojim “plot twistom” sasvim sigurno je da ćete u svakom sledećem očekivati genijalan zaplet. Neki su toliko dobri, da ih kasnije pamtite godinama. To znaju i mnogi režiseri, pa su karijeru izgradili na neočekivanim preokretima, kao na primer M. Night Shyamalan, koji se od “Šestog čula” pa naovaomo potrudio da pridobije publiku neočekivanim obrtima na kraju. Nekad je u tome uspeo, a nekad bolje da nije ni pokušavao. “Plot twist” nekad zaista može biti očaravajuće izveden, kao na primer u filmu “The Orhers”. 

Zaplet, a onda i rasplet, nikada ne treba da bude izveden na silu, treba da dolazi prirodno, a opet dobar zaplet može da spasi i osrednje filmsko ostvarenje. Ovo je naš izbor deset najboljih preokreta u modernoj kinematografiji, koji će osim šoka kod publike,  ostati upamćeni kao nezaboravni momenti u istoriji sedme umetnosti.

Crazy, Stupid Love (Glenn Ficarra, John Requa, 2011)

Iako ovaj film me može da stoji u rangu sa The Others ili sa The Usual Suspects , jer niko ni ne očekuje takav zaplet u romantičnim komedijama ili ljubavnim filmovima, zaplet i rasplet ovog filma su genijalni. Saznanje da je Steve Carell otac Emme Stone, devojke sa kojom se viđa njegov ljubavni učitelj (Ryan Gosling) apsolutno svakog je naterao da uzvikne “Wow!”.

Šesto čulo (M. Night Shyamalan, 1999)

“I see dead people” postala je jedna od najpoznatijih replika sa filma svih vremena, ali i zaplet “Šestog čula” ostao je kao jedan od najpoznatijih “plot twistova” svih vremena. Otkriće da je glavni lik (koga tumači Bruce Willis) zapravo duh koji ne kapira da je umro već nastavlja da radi kao dečiji psiholog, svaki put ostavi bez daha, ma koliko puta da ste gledali ovaj film. 

Fight Club, (David Fincher, 1999)

Kako od samog početka prati priču naratora (Edwarda Nortona), gledaoci filma Fiht Club nisu mogli ni da naslute da je glavni junak izmislio svog alter ega, muževnijeg i jačeg Tylera Durdena (koga igra Brad Pitt).

The Others (Alejandro Amenábar, 2001)

Jedan od najboljih preokreta ikad, kao što smo već dva puta pomenuli. Pratimo porodicu koju čine majka (Nicole Kidman) i njeno dvoje dece, koja zbog retke kožne bolesti ne smeju da izlaze na sunce. Napušta ih posluga, a oni počinju da veruju da je njihova kuća ukleta i da je posećuju duhovi. Na kraju se ispostavlja da su duhovi zapravo oni i da opsedaju kuću koja nikako ne može da se proda.

The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995)

Jedan od najvoljenijih krimi trilera ikad, kao i replika ”Who is Keyser Söze?”, film je za koji je Kevin Spacey osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu, a zbog kojeg  je postao i jedan od najboljih negativaca ikad.

Se7en (David Fincher, 1995)

Fincher je poznat po filmovima sa odličnim “plot twistovima” – već smo naveli njegov Fight Club, a uradio je to i u Gone Girl, pa The Game. Kevin Spacey je i u ovom filmu odigrao kultnog negativca – serijskog ubicu koji ubija žrtve prema motivima sedam smrtnih grehova.

Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

Remek delo Davida Lyncha, arti je neo – noir, psihološki triler sa Naomi Watts, Justinom Therouxom, Laurom Elenom Harring, Ann Miller (njen poslednji film) u glavnim ulogama, u kojem je sve otvoreno za nagađanje, diskusije, razne teorije. Jedno od mogućih rešenja je i to da je sve bio samo san.

Star Wars: epizoda V – The Empire Strikes Back (Irvin Kershner, 1980)

Rečenica “No, I am your father” takođe je jedna je od najpoznatijih replika iz sveta filma, koja je šokirala sve ljubitelje ove filmske franšize, i to radi od osamdesetih godina na ovamo (otkriva da je otac glavnog junaka jedan od najvećih zlikovaca u galaksiji – Darth Vader).

Psycho (Alfred Hitchcock, 1960)

Alfred Hitchcock izgradio je karijeru kao majstor saspensa, a na neki način upravo on je i popularizovao “plot twist” kao komponentu filma, upravo sa Psihom. Anthony Perkins i Janet Leigh tumače glavne uloge u ovom ostvarenju sa jezivim ubicom koji brutalno ubija goste hotela.

Oldboy (Park Chan-wook, 2003)

Film koji vas šokira svojim zapletom i to radi do danas. Pratimo muškarca koji izlazi iz zatvora nakon 15 godina provedenih u njemu, a da nije znao ni ko ga je zatvorio ni zašto. Kada izađe na slobodu, ima samo pet dana da pronađe odgovore na sva pitanja. Ali ono što pronađe, zapravo, bolje da nikad nije ni otkrio.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube

 

Najnovije