Harper's Bazaar Srbija

Harper’s BAZAAR Playlista: 10 party pesama Mache Ravel Muhe

"Ja sam muzičarka u duši. To je moja prva ljubav".

Play All

“Ja sam muzičarka u duši. To je moja prva ljubav. Od malih nogu sanjam da postanem zvezda. A medicina je došla iz potrebe da pronađem “ozbiljniji put”, jer moja mama nije verovala da mogu ostvariti snove i živeti stabilan život baveći se muzikom, što je i razumljivo“

Studira medicinu, želi da postane doktor, ali i muzička zvezda. I reklo bi se da je obe stvari idu od ruke. Publika je prihvatila i zavolela već nakon prvog EPa Identitet kojim se predstavila javnosti. Iza pseudonima Muha stoji njeno ime i prezime francuskog porekla – Macha Ravel. Ona je mlada, talentovana, drugačija, autentična i svoja. Tekstove i muziku piše sama, a često je i producent ili izvršni producent svojih spotova. Moda i način na koji je interpretira kroz svoj autentični stil oblačenja pomaže joj da se zaštiti i lakše suoči sa svetom oko sebe ukoliko se oseća dobro u onome u čemu je. Trenutno radi na svom prvom albumu, jedanaest novih pesama, kojim će otvoriti vrata svog novom stvaralačnog univerzuma.

Većinu života proveli ste u Francuskoj, šta vas je navelo da počnete da živite u Sarajevu i tu započnete svoju muzičku karijeru?

– Htela sam da nastavim studije medicine, a to nije bilo moguće u Francuskoj, pa sam pokušala da upišem prvo fakultet u Zagrebu, a potom u Sarajevu, gde sam i primljena. Muzička karijera je počela spontano, tokom pandemije, kad sam samu sebe upitala šta ako nestane ovaj svet i svi umremo (niko nije znao u početku koliko je ozbiljan virus) a nisam probala da se ozbiljnije bavim muzikom koju sviram i pevam u svoja četiri zida. I tada sam objavila prvu pesmu na YouTubeu.

Šta vas je kao studenta medicine inspirisalo na to da počnete da se bavite i muzikom?

– Ja sam muzičarka u duši. To je moja prva ljubav. Od malih nogu sanjam da postanem zvezda. A medicina je došla iz potrebe da pronađem “ozbiljniji put”, jer moja mama nije verovala da mogu ostvariti snove i živeti stabilan život baveći se muzikom, što je i razumljivo, pa sam se odlučila za medicinu jer mi je ta ideja izgledala izazovno, a volim izazove. Potom mi se dopalo i nisam ni pomišljala da odustanem. Želim biti doktor, ali i muzička zvezda.

Ko su vaši muzički idoli na koje se ugledate?

– U poslednje vreme se ugledam na Rosaliu, Angèle, Lous and the Yakuza, Lolo Zouai, Alewya. Sve one su žene, veoma jedinstvene i uspešne u onome što rade. Volim promatrati kako im polazi za rukom da od te jedinstvenosti i različitosti naprave prednost i inspirišu i mene u mojim koracima.

Sami pišete tekstove za pesme i muziku, gde pronalazite inspiraciju i kako dolazi do tih poetičnih tekstova?

– Inspiracija dođe i ode, nekad je nemam mesecima pa dođe kad se opustim i kada se ne trudim da je kontrolišem. Moji dani, svakodnevica, i ono što mi se dešava su deo inspiracije, a i atmosfera koja dođe sa ponuđenim instrumentalom takođe.

Imate upečatljiv stil oblačenja, koliko pratite modne trendove i koliko je moda bitan faktor u vašoj karijeri i životu generalno?

– Mislim da danas ko god je na društvenim mrežama nema drugog izbora, jer modni trendovi lako i brzo dolaze do nas. Pratim trendove, revije i dizajnere i san mi je jednog dana ići na revije poznatih dizajnera. Moda i način na koji je interpretiram kroz svoj stil oblačenja pomaže mi da se zaštitim i lakše suočim sa svetom oko sebe ukoliko se osećam dobro u onome u čemu sam. Možda zvuči neozbiljno, ali je tako. Moda je za mene zaštita i spas. Jedina sfera u kojoj mogu da se izrazim i kada mi neko kaže da sam se obukla čudno, onda sam sigurna da sam se obukla dobro.

Koliko dugo se bavite muzikom i zašto baš rep?

– Bavim se muzikom čitav svoj život, ne profesionalno kao danas, ali od malena pevam i sviram razne instrumente. Za rep se nisam odlučila nego se jednostavno desio neki uspon kada sam počela da objavljujem pesme u svom prepoznatljivom hip-hop stilu. Nikada ranije nisam rekla da sam samo reperka ili da ću se baviti isključivo repom, ali trenutno je tako. Pre svega pevam i pišem i želim slobodu, a ne etiketu pa se nekako borim da se odvojim od tog imidža reperke, jer sam više od toga.

Sa kim biste želeli da ostvarite muzičku saradnju u budućnosti?

– Sa naših prostora su to Tam, Zoi, Z++… ima još imena sigurno. Možda se nešto i desi.

Šta je bila inspiracija vašeg umetničkog imena Muha?

– Trebalo je da se odlučim pod kojim pseudonimom da se predstavim publici kad sam da objavljivala prvu pesmu na YouTubeu. Nisam isprva htela da otkrijem ime i prezime. Pogledala kroz prozor, videla muhu i odlučila se za “Muha”, ispalo je kao ad-lib i dopalo mi se. Nisam isprva mislila da će ljudi ozbiljno shvatiti moju muziku. Trenutno radim na tome da promenim pseudonim u pravo ime i prezime – Macha Ravel.

Vaša spotovi imaju jak vizuelni identitet. Koliko je izazovno u današnjem svetu biti drugačiji i raditi takvu produkciju?

– Teško je I veoma izazovno raditi spot, biti producent ili izvršni producent sopstvenog spota, ali je u isto vreme i veoma zabavno. Verujem da bi svaki umetnik trebalo da direktno učestvuje u realizaciji svog spota jer će na taj način doprineti nešto autentično svoje i učiniti ga jedinstvenim.

Na čemu trenutno radite i šta publika može da očekuje u budućnosti?

– Trenutno radim na svom prvom albumu od 11 pesama i radujem se da publika čuje i prati mene u novom univerzumu.

Razgovarala: Tamara Bogunović

Foto: Aida Redzepagić, Mario Ilić, Mladen Sarić

Najnovije