Nemate baštu? Ideje za stvaranje bujne letnje oaze na vašem balkonu

„Korak po korak“ predlozi za predivno letnje okruženje, gde ćete provesti prijatne trenutke danju i noću tokom leta.

U gradu je uobičajeno da mnoge kuće i stanovi nemaju svoju baštu, a ono što želimo tokom leta je mirno okruženje za beskrajne sate odmora na otvorenom. Međutim, čak i ako nemate baštu ili malo dvorište, postoje alternative koje možete slediti kako biste na svom balkonu stvorili elegantnu i zelenu letnju oazu.

Otkrivamo ih u nastavku!

Ideje za dekor

Pogledajte šta vam odgovara na otvorenom

Pre svega, morate odlučiti kako ćete tačno dizajnirati svoj balkon. Njegova veličina igra važnu ulogu, tako da morate da vidite kako se možete kretati na osnovu prostora kojim raspolažete. Obično su balkoni u gradu prilično uski, ali to ne znači da ne postoje ideje i rešenja za stvaranje sanjive letnje postavke.

Pokrijte pod drvetom ili pločicama

Lepo je razgraničiti svoj prostor tako da daje višedimenzionalni osećaj i izgleda kao odvojena tačka koja se razlikuje od unutrašnjosti vašeg doma. To možete postići postavljanjem drvenih površina po celom balkonu ili preko jednog dela. Isti rezultat ćete dobiti i ako odaberete pločice, zavisno naravno od stila koji volite.

Izaberite biljke puzavice za zidove

Da bi se poboljšala bajkovita postavka, trebalo bi da bude što manje urbanih referenci. A da biste to postigli, najlakši i najprirodniji način je odabrati prave biljke. U ovom slučaju, puzavice su te na koje biste trebali usredsrediti pažnju, tako da pokrivaju veliku površinu zida ili vaše ograde.

Dajte letnju auru malim dodirom

A budući da detalji čine razliku, ne zaboravite da dodate neke dodatne predmete koji će dati letnju auru prostoru. Izaberite pletene predmete i nameštaj, stočić od bambusa, impresivne saksije za vaše biljke, sveće i lampione za romantičnu atmosferu.

Biljke i cveće

Ruže

Ruža je najmirisniji cvet koji se jedinstveno uklapa u klimu naše zemlje. Podnosi uslove i cveta u proleće i leto, dok istovremeno ne zahteva veliku negu. Tokom vrućih meseci potrebno je često zalivanje. Pored toga, ružu treba postaviti na područja balkona sa jakim sunčevim zracima.

Jasmin

Jasmin je idealan izbor ako želite da pokrijete veliki deo svog balkona i stvorite hlad. Dobra vest za vas koji ćete odabrati ovu biljku je da joj nije potrebna velika briga, osim jednom nedeljno zalivanje i jednom ili dva puta godišnje obrezivanje radi jačanja.

Bršljan

Još jedna poznata biljka - i u zatvorenom i na otvorenom - je bršljan. Ne zahteva mnogo brige, pa se smatra idealnom. Gde god da je postavite, on će ponuditi poseban dodir, čak i bez posebne brige o njemu. Potpuno je siguran izbor koji može zadržati intenzivnu zelenu nijansu čak i bez puno zalivanja. 

Pročitajte još

Pročitaj još