Harper's Bazaar Srbija

Lunch O’clock: 4 recepta za ukusna i zdrava jela u kojima možete danas uživati

Ukusi koji bi trebali biti na vašem stolu ako sledite plan zdrave ishrane.

Letnji ručkovi ušli su u naš svakodnevni život zauvek, a lagani obroci sa ukusom Mediterana su glavni akteri, više nego ikad. Ali šta je sa žaljenjem koje sledi nakon svakog ukusnog obroka? Pa ipak, postoji mnogo alternativa – podjednako ukusnih, ali i vrlo hranljivih – koje vredi napraviti, bez brige o tome kako će ispuniti vaše telo nepotrebnim kalorijama.

U nastavku su jela za sve ukuse i idealna za vaš ručak, a mi vas izazivamo da ih probate!

Orada sa pireom od slatkog krompira

Potrebno vam je:

  • 1 1/2 kg slatkog krompira
  • 80 gr. tahini paste
  • 40 gr. meda
  • Sok od limete
  • So i biber
  • 300 gr. orada, file
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 gr. špargla

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Probodite slatki krompir viljuškom po celoj površini i stavite ga u šerpu sa uljem. Pecite 60-70 minuta dok ne postane mekan. Izvadite i ostavite sa strane da se ohladi. Batat prepolovite i izvadite pulpu u posudu. Dobro pritisnite viljuškom da se ispasira i dodajte tahini, med, sok od limete, so, biber i izmešajte. Stavite obruč u šerpu i dodajte kipuću vodu do visine obruča. Stavite tanjir na obruč i ostavite ga po strani. Stavite maslinovo ulje, so, biber u filete orade i prebacite na tanjir koji imamo u loncu. Isecite krajeve špargli i stavite ih na tanjir zajedno sa oradom. Prebacite na srednju temperaturu, pokrijte poklopcem i dinstajte 4 minuta. Za sos, u činiju stavite tahini, vodu i mešajte. Dodajte so, biber, sok od limete, med, koru limuna i mešajte. Kombinujte jelo i poslužite sa maslinovim uljem i kriškama limete.

Ražnjići sa pečurkama & haloumi

Potrebno vam je:

  • 250 grama haloumi sira
  • 8 malih belih pečurki
  • 8 čeri paradajza
  • 4 urme (sušene)
  • Sveži origano
  • Sveža majčina dušica
  • Maslinovo ulje
  • Balzamiko sirće
  • So i biber

Priprema:

Prvo isecite haloumi na veće komade. Stavite haloumi i sve sastojke u posudu. Dodajte sve sastojke za marinadu zajedno sa sastojcima u činiji. Zatim dobro izmešajte. Prenosimo sir na drvene ražnjiće naizmenično ređajući haloumi, pečurke, čeri paradajz, urme. Pecite na roštilju po nekoliko minuta sa svake strane. Služite ražnjiće sa pečurkama i haloumi uz zelenu salatu.

Salata od testenine sa prelivom od jogurta

Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje integralnih ili bilo koje druge vrste testenine koju želite
  • 2 kukuruza
  • 1 šolja crnog pasulja
  • 1 crvena paprika iseckana na kockice
  • 1/4 šolje seckanog korijandera
  • 3 vlašca, isečena na tanke kriške
  • 1 šolja jogurta
  • ¾ kašičice kima
  • So

Priprema:

Skuvajte testeninu i nakon što se ohladi pomešajte je zajedno sa povrćem, koje ćemo prvo fino iseckati. Za preliv stavite jogurt u šerpu, zatim kim i na kraju so i mešajte. Prelijte preliv preko salate i poslužite.

Losos sa pestom

Potrebno vam je:

  • 1 ili 2 fileta lososa
  • 3-5 kašike. gotov pesto
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike rendani parmezan
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite losos u podmazanu šerpu sa kožom okrenutom nadole. Odozgo namažite pesto, pomešajte parmezan sa prezlama i pospite odozgo. Nalijte malo maslinovog ulja na vrh i pecite 10 minuta. Poslužite uz salatu od paradajza ili uz pečurke sa roštilja.

Uživajte u ukusnim obrocima!

Najnovije