7 malih, ali delotvornih načina da se oslobodiš stresa - dok si na poslu

Stres je toliko sveprisutan u našim životima da smo skoro pa navikli na njega - bilo bi pravo čudo kada se za promenu ne bismo iznervirali kada se uspavamo, propustimo prevoz, zaglavimo se u gužvi, prospemo kafu na sveže opeglanu belu košulju, zakasnimo na posao, napravimo koju grešku, poludimo zbog poruke koja nam je stigla od partnera/porodice/prijatelja... Huh, spisak zaista može da ide unedogled.

Duboko disanje i prisećanje prvih meditacija i afirmacija koje su nam tu negde u mozgu možda mogu da pomognu trenutno, ali problem je kada stres postane latentan i kada se preseli u nesvesno. Tada se konstantno osećamo loše, a nismo baš ni sigurni šta nam je.

Razume se, ventili moraju da postoje, bez obzira na to da li će to biti fizička ili neka zanimljiva, opuštajuća aktivnost ili pak psihoterapija. Na svakodnevnom nivou postoje sitnice koje mogu da pomognu da se osetiš bolje, samo treba da oslušneš sebe, međutim, šta kada ne možeš da dočekaš slobodno vreme da se posvetiš sebi? Šta kada te stres preplavi dok si na poslu, i to baš zbog posla? Dok ne uspeš da "pobegneš" dalje odatle, u svoju sigurnu luku, pokušaj sa ovih nekoliko malih, ali delotvornih načina da dođeš sebi. 

10-minutni trening - da, možeš!

Kada osetiš da dolazi taj trenutak u kome kap preliva čašu i kada bi ti baš prijalo da te nešto "prodrma", verovala ili ne, možeš da izdvojiš desetak minuta da odradiš brzi trening. Naravno, nije to trening u pravom smislu te reči, samo par vežbica koje će ti pomoći da izbaciš negativnu energiju i vratiš se za svoj radni sto kao da se ništa nije desilo! Pronađi kutak u kancelariji u kom možeš da budeš sama toliko dugo, i odradi nekoliko omiljenih vežbi istezanja ili pak jumping jack-ova, oseti kako ti krv struji kroz telo vraćajući elan i energiju, zatim popravi frizuru ukoliko je potrebno i nazad u osvajanje dana!

Napravi plan

Planiranje je majka svih uspeha i mislim da je krajnje vreme da normalizujemo želju da se pripremimo za ono što nas čeka! Plan može da se odnosi na to šta sve treba da uradiš tog dana, na postavljanje prioriteta i delegiranje zaduženja, ali isto tako može da podrazumeva i plan akcije u slučaju kada nastupi anksioznost, zbunjenost, panika... Koje god osećanje. Dakle, isplaniraj obaveze, ali isto tako isplaniraj svoje "bekstvo" kada treba da napuniš baterije usred radnog vremena (možeš se poslužiti našim spiskom).

Meditiraj

Svaki put kada mi je na poslu dosta - svega - napravim mini pauzu kako bih otišla do toaleta i često samo zurila u sebe u ogledalu. Ne bih to baš nazvala meditacijom, ali bih nazvala isključivanjem na trenutak i obraćanjem pažnje na svoja osećanja, misli, na ono što je učinilo da se osetim tako kako sam se osetila. Meditacija je upravo to - ne isključivanje misli i osećanja, već suprotno - uplivavanje u njih, povezivanje sa sobom i traganje za odgovorima na sva pitanja koja čuvaš u sebi. I ko zna šta možeš da pronađeš u sebi onog trenutka kad odlučiš da se upustiš u tu avanturu!

Pospremi svoj radni sto

Možda još uvek nisi to primetila, ali istina je da sređen radni prostor doprinosi sređenosti naših misli i osećanja i sasvim je regularno da pokušaš da sprečiš napad stresa na poslu time što ćeš pre nego što počneš da radiš pospremiti prostor oko sebe. Ako ništa drugo, makar ćeš krenuti u novi radni dan kao "tabula rasa", a usput ćeš već uspeti da reaguješ kada bude bilo potrebno. 

Slušaj muziku koja ti prija, ali i podstiče dobro raspoloženje

Iskreno, uvek mi je zanimljivo da gledam ljude oko sebe sa slušalicama i razmišljam šta li to slušaju - koja muzika im trenutno prija, kakva osećanja u njima budi i o čemu razmišljaju dok vrte reči pesama u glavi? Kao što možda o ovome razmišljaš u kontekstu drugih ljudi, razmisli i u kontekstu same sebe i svog radnog dana - muzika koja miluje dušu, bez obzira na žanr, može da doprinese tvom miru i dobrom raspoloženju, a slušalice definitivno predstavljaju onu granicu koju ne može svako da pređe. Kada ti je potrebno da se isključiš i sabereš, muziku u uši i osvoji svojih nekoliko minuta (ili sati!) mira!

Kratka šetnja

Fizička udaljenost od izvora stresa gotovo uvek pomaže da dođemo sebi, zato će izlazak iz kancelarije, makar i na kratko, na tebe delovati terapeutski i to ne samo zato što šetnja može da bude i onaj mini trening od 10 minuta, već i zato što će ti svež vazduh osvežiti misli. Ovo je možda i najbolji način da se instant izboriš sa stresom, zato ga slobodno praktikuj kad god možeš. 

Poveži se sa omiljenim kolegom

Hvala nebesima na kul kolegama! Kada "prigusti", posegni za četom ili, još bolje, povedi svog work buddy-ja u onu šetnju od malopre i podeli sve svoje muke sa njim. Možda neće uvek pomoći nekim svojim savetom, ali zato će tebi pomoći da ispričaš sve što ti je na duši, znajući da te neko sluša, razume, saoseća. Na kraju krajeva - verovatno delite istu muku!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još

Pročitaj još