Da li je zaista zdravije spavati bez jastuka?

Stalno smo u potrazi za idealnom formulom spavanja: koliko da spavamo, u kom položaju, na kojem dušeku i na kojem jastuku.

Postoji mnogo kontroverzi oko potrebe za poslednjim: mnogi ljudi veruju da nam spavanje bez jastuka pomaže da bolje spavamo i poboljšava zdravlje kičme. Ali da li je zaista zdravije spavati bez jastuka?

Ukratko, ne. Spavanje bez jastuka negativno utiče na kvalitet spavanja i sprečava vas da se dovoljno naspavate, usled čega se ujutro osećate umorno i ne možete biti produktivni tokom dana.

Kada spavate na ravnoj površini dušeka, cirkulacija krvi u mozgu je oštećena, usled čega ne dobija dovoljno kiseonika. Pored toga, odsustvo jastuka može prouzrokovati razvoj osteohondroze cervikalne kičme. Kada spavate na ravnoj površini, opterećenje vratnih pršljenova raspoređuje se na neprirodan način, što može dovesti do stezanja i bolova u vratu.

Zbog nedostatka jastuka, instinktivno stavljamo ruke pod glavu, što ometa pravilnu cirkulaciju krvi, a dugoročno može čak i da izazove zakrivljenost kičme.

Spavanje bez jastuka takođe loše utiče na vaš izgled. Kada je glava u ravni sa telom, rizik od edema se znatno povećava, što ćete ujutru teško rešiti. Pored toga, trljanje kože o tvrdi dušek može prouzrokovati nabore i bore.

Stručnjaci preporučuju da se ne odričete jastuka, jer zapravo od toga nema koristi. Izaberite ortopedske jastuke koji podržavaju vrat i glavu u pravilnom položaju, ne ometaju cirkulaciju krvi i ne izazivaju stezanja u vratu i kičmi. Ono što je najvažnije, ne zaboravite da promenite jastučnicu svaka 2-3 dana kako biste izbegli probleme sa kožom.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još