Kako prevazići kreativnu blokadu i otvoriti um ka novim idejama

Bez obzira na to da li se bavimo umetnošću ili ne, kreativnost je veoma važan elemenat svakodnevnog života. Međutim, nakon izrazito produktivnih perioda, svi ponekad nailazimo i na kreativne blokade u različitim situacijama. One mogu nastupiti na početku, u sredini ili na samom kraju kreativnog procesa, usled nedostatka motivacije i inspiracije, neorganizovanosti, nesigurnosti ili perfekcionizma. Bez obzira na uzrok, u pitanju je problem psihološke prirode, što znači da se snagom volje i određenim promenama ponašanja on može prevazići.

Promena sredine igra veliku ulogu u buđenju usnule inspiracije, bilo da je reč o promeni samog načina ili mesta rada. Jednostavno rasklanjanje stvari u prostoru može da dovede do povećanja želje za stvaranjem. Osim toga, i boravak u prirodi nas vraća sebi samima i opušta, otvarajući vrata našeg uma ka kreativnosti. Nadahnuće ponekad možete naći i na najneobičnijim mestima, te istražite svoje okruženje i zabeležite sve što vam privlači pažnju. U tome vam može pomoći novi Samsung Galaxy S21 Ultra, čija inovativna kamera profesionalnog ranga od čak 108 megapiksela hvata i najsitnije detalje. Bilo da želite da kroz 8K video snimak ovekovečite dan koji ste proveli u prirodi ili da visoko kvalitetnim fotografijama verno prikažete boje zalaska sunca koji vas je inspirisao, ovaj pametni telefon sa do 512GB ugrađene memorije može čuvati na hiljade i hiljade fotografija i videa u visokoj rezoluciji.

Period bez ideja, naročito onaj koji traje dugo, nesumnjivo će uticati na vaše raspoloženje. Međutim, bez obzira na to kako se osećate, svakodnevni rad pa makar i u trajanju od 15 minuta, može vas izvući iz "sušnog perioda". Kreativnost je ponekad veoma jednostavna, poput uzimanja onoga što vam se dešava u glavi i njegovog umetanja u svet oko vas. Zato odvojite malo vremena svakog jutra za crtanje ili zapisivanje misli i ideja, koje često znaju da naiđu kada ih najmanje očekujete. Zapišite ih, skicirajte ili pošaljite sebi SMS odmah, kako ih kasnije ne biste zaboravili. S21 Ultra prvi je telefon iz Galaxy porodice sa podrškom za S Pen olovku, koja vam umnogome može olakšati zapisivanje beleški ili crtanje, a tu je i najveći displej do sada na jednom Galaxy telefonu. Pomoću prilagodljivih podešavanja, poput boje i debljine mastila, i sa preciznošću koju vaši prsti mogu samo da sanjaju, ova olovka može biti baš onaj alat koji je potreban da vašu umetnost podignete na viši nivo.

Mnogi žele da budu najbolji u svojoj oblasti, ali uspešni su samo oni koji nikada ne prestaju da se trude da postanu bolji. Zato naučite nešto novo, potražite lokalne studije koji nude časove, sledite onlajn tutorial ili pročitajte knjigu. Probajte nešto potpuno drugačije od onoga što inače radite, jer onda kada se otvorite prema novim iskustvima, um će se otvoriti ka novim idejama. Umesto da se takmičite sa drugima koji se bave istom sferom interesovanja, povežite se sa njima. Jedan od najboljih načina za pokretanje zaustavljenog kreativnog motora je upravo da podelite svoj rad sa mrežom umetnika, poput onih koji koriste Samsung PENUP aplikaciju, dostupnu na Google Play i Galaxy Store platformama. Dobijanje povratnih informacija i gledanje sopstvenog dela tuđim očima može otvoriti nove puteve za istraživanje vaše umetnosti ili vam pomoći da vidite koliko je zapravo dobra. Osim toga, proveravajući šta drugi rade, možete uspostaviti nove veze između sopstvenih ideja.

Najzad, ne brinite da li će vaša umetnost biti savršena - perfekcionizam je jedan od najvećih neprijatelja kreativnosti. Upravo u našoj nesavršenosti leži originalnost koja nas čini autentičnima.

PROMO

Pročitajte još

Pročitaj još