Možete li iz krize izaći jači?

Skoro svi smo poslednjih meseci bili izloženi neočekivanim promenama poput otkaza s posla, smanjenja plate, prinudnog odmora ili jednostavno drastično izmenjene poslovne rutine, a s tim je nastala i potreba za povlačenjem u režim hibernacije, po mogućstvu sa nerazblaženim džinom pri ruci.

Instinkt za oslobađanjem od svih odgovornosti kada se suočavate sa velikom promenom spoljašnjih prilika potpuno je prirodan - kaže dr Nicola Bunting, in-house life coach u londonskom privatnom klubu Home House. "Kada se sve oko vas ruši, u iskušenju ste da se zaledite ili pobegnete - ili jednostavno gledate Netflix i mnogo pijete. Međutim, taj trenutak takođe nudi i priliku da razmislite o tome ko ste zapravo i šta želite da budete", objašnjava ona. "Da biste ugasili taj prekidač za paniku, važno je da budete sistematični, jer ćete se u protivnom osećati preplavljeni lošim emocijama. Preporučujem da sebi priuštite neki kreativni odušak - naručite časopis ili kupite neke umetničke potrepštine za izradu vizuelnog panoa - i odvojite, recimo, 40 minuta dnevno za sastavljanje inventara svog života: spisak vaših ključnih potreba, prednosti, vrednosti i onoga što vas inspiriše." Tek kad zaokružite tu sveobuhvatnu viziju, možete početi sa planiranjem sledećeg poteza.

Psiholog Pippa Grange, čija nova knjiga Fear Less prikazuje njenu ličnu borbu sa anksioznošću (uz dokumentovanje nekih njenih profesionalnih priča o uspehu, uključujući i vođenje osnažene fudbalske reprezentacije Engleske, sve do polufinala Svetskog kupa 2018. godine), slaže se s tim da je od presudnog značaja razlikovanje pragmatičnih i emocionalnih problema. "Postoje neke brige koje biste mogli da imate, a koje su savršeno konstruktivne, na primer u vezi sa vašim finansijama, ali zaista strašno iscrpljuje duboko ukorenjeni strah da niste dovoljno dobri", kaže ona. "Morate da utvrdite šta, racionalno, možete da kontrolišete ili popravite - na primer, pregovaranjem o prilagođavanju hipoteke sa bankom ili razgovorom o tome koji bi bio praktični scenario povratka na posao - umesto da se prepustite svojim osećanjima. Tada možete preusmeriti malo te sačuvane energije na maštovitije razmišljanje o tome koje dobre mogućnosti mogu proizaći iz ovoga. To je definicija otpornosti - sposobnost da se izazovnim načinom razmišljanja prilagodite scenariju koji niste sami odabrali."

Preduzetnici Laviniji Davolio fokusiranje na praktičnost je pomoglo da sagleda neposrednu neizvesnost kada je 2013. godine postala višak, iako zaposlena na visokoj poziciji vodeće investicione banke. "To se dogodilo na brutalan način, a sve pozitivno što sam smatrala da imam u svom životu izgledalo je kao da se ruši", seća se ona. Međutim, umesto da zaključi da je bezvredna ili da prolazi kroz teške muke prijavljujući se za posao u konkurentskim firmama, Davolio je odlučila da krene novim putem, u prehrambenoj industriji, oslanjajući se na svoju dugogodišnju ljubav prema kuvanju. "Nije lako početi ispočetka, ali sam u mislima razradila stvari i šta sve treba da uradim: da upišem kulinarsku školu, naučim zakonske regulative o hrani, proučim neko osnovno kodiranje kako bi napravila web stranicu za moj tek započeti posao." Sedam godina kasnije, taj start-up je evoluirao u Lavolio, konditorski brend koji se nalazi u asortimanu robnih kuća poput Harvey Nichols i Fortnum&Mason, a Davolio zrači istim snalažljivim duhom koji je i inspirisao osnivanje firme tokom krize kroz koju je prolazila. Brzo se okrenuvši online prodaji putem Amazona, ona je optimistična po pitanju budućnosti. "Kao preduzetnik, normalno je da se plašim i mislim da to nikada neće nestati, ali pokušavam da to iskoristim kako bih se suočila sa stresovima koji me čekaju", kaže ona.

Rešavanje tih strahova može potrajati, baš kao i dug proces prilagođavanja promenama, bilo mentalno ili fizički. Modelar Lisa Todd, koja je morala da odustane od dvadesetogodišnje karijere dizajnera enterijera nakon što je nesreća pokrenula retku neuromuskularnu bolest, dirljivo govori o načinu na koji je polako obnavljala svoj život kroz rigorozan zdravstveni režim, marljivo umrežavanje i posvećenost učenju. "Zaista sam želela da radim u dizajniranju uzoraka, odnosno šablona, pa sam pohađala online časove slikanja i digitalne štampe, pronašla mentora koji me je podučavao o štampanom tekstilu i postepeno sam postala deo međunarodne zajednice umetnika", kaže ona. "Kasnije, kada sam došla u fazu da započnem svoj posao, suočila sam se sa još većim izazovima, od pokretanja web stranice do dizajniranja pakovanja i praćenja nivoa zaliha, a sve koristeći samo mobilni telefon, jer su me problemi sa vratom sprečavali da radim na računaru. Najbolje što sam naučila je da se ne bojim da potražim pomoć."

Čak i bez faktora šoka izazvanog naglim promenama kao što su otkaz ili loše zdravlje, svaka odluka o prilagođavanju prioriteta ili preokretanju života u drugom smeru može predstavljati pravo iskušenje. Književnica Jessie Burton se seća hvatanja u koštac sa spoznajom da je do kasnih dvadesetih postala razočarana idejom da postane glumica. Trebalo joj je 12 meseci čekanja da zazvoni telefon da bi sebi priznala da bi bilo bolje da energiju preusmeriti na nešto drugo. Tek tada je započela rad na onome što će postati njen najprodavaniji roman The Miniaturist, pisan tokom četiri godine dok je zarađivala novac pokušavajući da se probije u San Francisku. "Moj savet svima koji menjaju svoj put je da ne ukidaju sve tokove prihoda odjednom - možda će zvučati romantično, ali ćete se na kraju osećati jadno", kaže ona. "To putovanje traje duže nego što mislite, ali temelj koji tada postavite je izuzetno vredan."

Sve se svodi na spremnost da svoja dostignuća posmatramo na manje linearan način, tvrdi Pippa Grange. "Toliko poslovnih ciljeva je u vezi sa rastom, dok je istinski dobitak u širenju ili produbljivanju", objašnjava ona. "Umesto da uvek forsiramo i fokusiramo se na kretanje uzlaznom putanjom, trebalo bi da razmišljamo o sazrevanju, odnosno da više napredujemo kao ličnosti. Bez obzira na vašu situaciju, garantujem da mnogo više nego što mislite možete uticati na promene koje vam se dešavaju."

Autor: Frances Hedges

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Pročitaj još