Restoran u obliku „kućica“ termita u Kini

Cheng Chung Design dizajnirao je restoran u jednoj od kupola od crvene opeke koju je kreirao lokalni umetnik Luo Xu.

U malom gradu u kineskoj provinciji Junan, lokalni umetnik Luo Xu stvorio je umetničku instalaciju, koja predstavlja niz kupolastih zgrada od crvene opeke nalik na humke (gnezda) termita. U jednoj od kupola koje čine celo područje grada nalazi se restoran pod nazivom „50% Cloud Artists Lounge“.  

Njegov dizajn razvio je Cheng Chung Design, koji je pokušao da naglasi prirodne obline neobične zgrade sa čvrstim fasadama i volumenima smeštenim na neverovatnim visinama.

"Zgrada izgleda kao mega umetnička instalacija i polovina oblaka koji se talasa na nebu. Ima solidne fasade, zakrivljene konture i zapremine postavljene na zapanjujuće visine", rekao je CCD.

Konstrukcija je u potpunosti izgrađena od lokalnih crvenih opeka bez ijednog eksera. Unutrašnjost je ukrašena velikim lukovima i visokim plafonima. Krovovi imaju okrugle otvore kroz koje prodiru sunčevi zraci. Ovi prozori su ravnomerno raspoređeni po celoj zgradi, omogućavajući posetiocima da iskuse međusobnu interakciju dnevne svetlosti i senke.

Svi predmeti enterijera raspoređeni su uzimajući u obzir lokaciju svetlarnika. Zraci sunca ističu grubu teksturu cigle, koja je u suprotnosti sa tapaciranim nameštajem i glatkom površinom teraco sivog poda. Zakrivljena čelična ploča na ulazu služi kao neka vrsta portala, dodajući izražajnost prostoru i budeći maštu gostiju.

Restoran je samo deo umetnikove velike instalacije. Kompleks umetničkih dela od opeke takođe uključuje multifunkcionalnu salu, umetničku galeriju i hotel, čiji je enterijer takođe kreirao studio CCD.

worldarchitecture.org

Pročitajte još

Pročitaj još