Jovana Marković za Harper's Bazaar: Zalazak sunca i srebrni mesec kao inspiracija

Svedenost kao savremen način upečatljive komunikacije i modernog dizajna.

Bez obzira na višegodišnje iskustvo na domaćoj i internacionalnoj sceni, Jovana Marković, jedna od najtalentovanijih mladih dizajnerki u regionu, svakom kolekcijom odvede nas korak dalje, uvek prateći svoj prepoznatljiv minimalistički izraz. Razgovarale smo o njenoj poslednjoj kolekciji i o tome šta joj je poslužilo kao inspiracija.

Šta bi nam rekla o poslednjoj kolekciji.

Kolekcija za proleće/leto 2023. sastavljena je od dvanaest autfita. Svi komadi su pravljeni od prirodnih materijala, od kože, vune, svile i lana. Novi momenat koji sam uvela je ručno bojenje na svili, što svaki svileni komad čini unikatnim. Ono što je specifično u vezi ove kolekcije je to što sam ovog puta koristila neke od krojeva koji su rađeni pre više od šest godina, ali u nekom novom ruhu i sa drugačijim materijalima, što čini svojevrsnu retrospektivu mog dosadašnjeg rada. Boje i krojevi su romantičniji i ženstveniji, a inspiracija su mi bili zalazak sunca i srebrni mesec.

Da li bi ikada išla protiv svog instinkta zarad prosperiteta? 

Uvek prvo pratim svoj instinkt kada radim na kolekcijama i jako mi je važna moja kreativna ekspresija, što mislim da se jasno vidi u mom radu, ali svakako da uvek imam svest o tome da kreacije koje stvaram treba da budu i nosive.

Jednom pilikom sam pročitala da Rick Owens svoje kolekcije ne skicira, stvarajući magiju na licu mesta. Kakvo je tvoje iskustvo sa skicama i kakav je tvoj put od ideje do realizacije?

Moj omiljeni deo stvaranja je skiciranje modela i to radim ručno, što je po meni možda najkreativniji deo posla, jer volim da sklopim priču pre nego što krenem u realizaciju cele kolekcije. Naravno da se dese poneke promene u kasnijem procesu. 

Misliš li da je budućnost mode u rukama malih brendova?

Mislim da jeste, jer ljudi postaju osvešćeniji kada je reč o modi, pridaju značaj unikatnim stvarima i održivoj modi. Mali brendovi više drže do toga, tako da da je ovo jedan dobar period za njih.

Savršena forma je ono što povezuje tvoje kolekcije i daje im karakter. Tvoj dizajn je čist. Šta je još zajedničko?

Kod svake kolekcije, pored dizajna, na prvom mestu mi je kvalitet materijala i sama izrada komada. Takođe, ono što ih povezuje su sitni detalji u krojevima koji daju prepoznatljivost mom brendu.

Ekološka osvešćenost i samoodržovost u svetu mode je uveliko prisutna i tema je o kojoj se razgovara. Koliko je teško to postići i da li je to smer u kome se tvoj brend kreće?

Kada osmišljavam modele, uvek se vodim time da dizajn svakog komada bude timeless, da ima i kvalitet koji može jako dugo da traje, pa i da bude prosleđen narednim generacijama. Takođe, isključivo radim sa kožom životinja koje se koriste samo u prehrambene svrhe. Vodim računa o održivosti i  želim još više tome da se posvetim. 

Nedavno si bila u Parizu, poslovno. Kakve utiske nosiš i koji su ti planovi?

Radila sam u Normandiji kao stilista na snimanju za jedan brend cipela, što vrlo retko prihvatam, ali ovde sam imala priliku da koristim kreacije mojih dragih koleginica Tijane Milutinović i Dejane Momčilović, kao i neke svoje modele. To je bilo jedno jako lepo iskustvo s obzirom da sam prvi put posetila Normandiju, koja me je oduševila. U Parizu sam imala dva snimanja za svoju novu kolekciju. Te fotografije ćete uskoro imati prilike da vidite na mom sajtu i socijalnim mrežama.

Da li je Njujork i dalje deo tvog rasporeda? Estetika koju zastupaš prilično je bliska njujorškom modnom senzibilitetu, uzmemo li u obzir mlade uspešne brendove tamo.

Da, i dalje sarađujem sa radnjom Assembly NYC u Njujorku i planiram da idem tamo u skorije vreme, jer razmišljam o proširenju saradnje sa još nekim poznatim njujorškim concept store-ovima.

Šta se ovih dana nalazi na tvojoj plej-listi?

Moja plej-lista uglavnom zavisi od raspoloženja. U poslednje vreme dosta putujem kolima i to su uglavnom razni miksevi sa radija d59b, msg- I can tell, terrance tee- party girl, sintesis aguanileo… kada hoću da se opustim slušam Susumu Yokota, Dpat, Fka twigs…

Razgovarala: Mina Kitić
Foto: Promo

 

 

Pročitajte još

Pročitaj još