Harper's Bazaar Srbija

Freedom! – Supermodeli 90-ih se sećaju trenutaka iz legendarnog spota Georga Michaela

Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista i Tatjana Patitz govore o svom učešću.

U poslednje vreme se dosta priča o čuvenim supermodelima 90-ih: s jedne strane, izložba koju je pripremila Claudia Schiffer biće posvećena modnoj fotografiji 90-ih, sa druge strane Naomi Campbell se podseća vrhunca karijere tokom devedesetih, a sada, tu su i sećanja na čuveni video Georgea Michaela za pesmu “Freedom!”

Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista i Tatjana Patitz razgovarale su o spotu, koji se smatra ikoničnim trenutkom za supermodele 90-ih.

Cindy Crawford

“Mislim da je ovaj video bio pogodak iz mnogo razloga, pre svega zbog pesme i same poruke slobode koju je proglasio sam George. Takođe se poklopio sa “rođenjem” supermodela i pokazao da su muzika i moda bliske na fascinantan način. Sećam se kako sam sedela u avionu dok sam putovala slušajući pesmu iznova i iznova pokušavajući da naučim tekst. Odmah mi se dopala i bila sam uzbuđena što ću učestvovati u njegovom spotu.”

Linda Evangelista

“Ovaj video pokazuje emociju, bezvremenski osećaj. Rezultat mog učešća u njemu bio je taj što sam odjednom postala poznata van sveta mode. Bilo je neverovatno! Jedna od mojih najdražih uspomena bila je kad je George tokom snimanja spota pokušavao da mi objasni da moram da uradim „usnu sinhronizaciju“, nisam bila sigurna šta je to. Ali bio je tako sladak!”

Christy Turlington

“Ovaj video nas je doveo do presudnog raskršća u našim karijerama, nešto što tada nismo mogle da shvatimo. David Fincher je režirao druge kultne video spotove, ali nakon ovog spota njegova karijera u kinematografiji je krenula. Pesma je odmah postala klasik. Svaki put kada je čujem na nekom mestu, osetim pogled usmeren ka meni. Sećam se da je George bio neverovatno fokusiran na ono što radimo i želeo je da kontroliše sve, ali se sećam i koliko smo se zabavili kad smo izašli da se opustimo nakon snimanja.”

Naomi Campbell

“To je deo našeg nasleđa, na neki način, era na koju uvek možemo da se osvrnemo – srećan, sjajan trenutak. Sećam se, pre snimanja sam imala modnu reviju Thierry Mugler u Parizu. Revija se završila u 3 sata ujutro i nisam imala vremena da spavam, jer sam morala da uhvatim avion u 6 sati. Bila sam iscrpljena, ali radovala sam se i srećom nisam imala potrebu da učim reči, pošto sam pesmu već znala“.

Tatjana Patitz

“Ova pesma predstavlja tadašnju pop kulturu, a dogodila se početkom 90-ih kada su modna, muzička i filmska-industrija imali mnogo interakcija. MTV je u to vreme bio u porastu sa svim tim sjajnim muzičkim spotovima. Postala sam prepoznatljivija, na drugačiji način, učestvujući u tome.”

Pogledajte legendarni video.

 foto:pinterset

Najnovije