Harper's Bazaar Srbija

H&M Group optužena za rasizam

Sve zbog jedne nepažljive reči!

Sve zbog jedne nepažljive reči!

H&M Group bila je u centru skandala: jedan od zaposlenih u kompaniji & Other Stories nazvao je ljubičasti šešir rasističkom rečju „Nigga Lab Beanie“. Ovo izuzetno uvredljivo ime nikada nije javno kotirano, ali prošlog meseca je uneseno u sistem pregleda proizvoda dostupan svim zaposlenima – i oni su se žalili menadžmentu.

Kada se ova priča pojavila, izvršna direktorka H&M Group Helena Helmersson uputila je službeno izvinjenje zbog ovog neprijatnog incidenta. „Ovo je ozbiljno kršenje naše politike koja ide protiv svega za šta se zalažemo. Vrlo ozbiljno shvatamo upotrebu uvredljivog jezika motivisanog rasizmom”, rekla je ona i dodala da preduzimanje aktivnosti u jednom slučaju nije dovoljno, već da je važno to raditi u kontinuitetu.

H&M grupa pažljivo kontroliše sve slike svojih proizvoda, a takođe posvećuje posebnu pažnju obuci zaposlenih, a sve u cilju borbe protiv rasizma unutar same kompanije.

Međutim, prema CNN-u, ako je to zaista slučaj u Americi, onda se to isto ne može reći i za Evropu. Pre dve godine, H&M se našao u centru skandala lansiranjem dukseva sa provokativnim sloganom “Coolest monkey in the jungle”, dok je u reklami bio crni dečak.

foto:bazaar.ru

Najnovije