Harper's Bazaar Srbija

Iris Apfel proslavila 99. rođendan

Otkrivamo neobične činjenice o ikoni stila!

Crveni karmin, velike okrugle naočare sa crnim okvirima, nepregledni redovi svetlih narukvica na zglobovima i narandžasti kaput od marabu perja – Iris Apfel je jedinstvena modna legenda.

29. avgusta je ikona stila, dizajner enterijera i profesorka na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu proslavila 99. rođendan. U čast tome, sakupili smo najzanimljivije i neočekivane činjenice iz njene bogate biografije, koja zaslužuje filmsku adaptaciju velikog obima u najboljim holivudskim tradicijama.

Ruski koreni

Poznato je da su roditelji Iris Apfel jevrejskog porekla. Međutim, u njenoj istoriji postoji i „ruski trag“: majka buduće ikone stila rođena je u Rusiji. Interesovanje Iris za modu, dizajn enterijera i estetiku je široko razumljivo: njena majka je bila vlasnik modnog butika, a otac je imao posao sa opremanjem domova. Buduća zvezda sekularnog Njujorka celo detinjstvo je provela upoznavajući rad svojih roditelja.

Iris je karijeru započela kao modni novinar

Malo ljudi zna da je Iris u mladosti uspela da radi kao urednica u čuvenom modnom časopisu Women’s Wear Daily, a tek potom je otišla da radi za dizajnera enterijera Elinor Johnson, nakon čega je postala poznata kao dekoraterka.

Iris je dizajnirala enterijere za 9 američkih predsednika

Naša heroina je najpoznatija kao dizajner enterijera. Konkretno, dizajnirala je kancelarije i domove devet američkih predsednika, od Trumana do Klintona. Iris je sve projekte vodila zajedno sa suprugom i suvlasnikom „Old World Weavers“ Karlom Apfelom, koji je preminuo 2015. godine u 100. godini.

Jimmy Choo joj je posvetio cipele

2012. godine poznati brend cipela Jimmy Choo objavio je cipele Iris, posvećene Iris Apfel. Braon sandale sa visokom potpeticom sa pletenim kaiševima i dekorom u boji prodavale su se u buticima brenda. Međutim, ni sama muza nije bila oduševljena takvim omažom: cipele je nazvala „snom ortopedskog hirurga“ i izjavila da više voli lakonski dizajn cipela, na primer klasične cipele Manolo Blanhik.

Ugovor modela sa 97. godina

Pre dve godine, Iris je potpisala svoj prvi međunarodni ugovor o manekenstvu sa agencijom IMG. Tada je imala 97 godina! Istina, pre toga Apfel se više puta pojavljivala na naslovnicama časopisa i u reklamnim kampanjama, ali je uvek morala sama da vodi sve poslovne pregovore. Sada za to ima ličnog agenta. Ona je takođe živi dokaz da nikad nije kasno za započinjanje karijere, čak i manekenske.

U čast Iris kreirana je Barbie lutka

Iris Apfel bila je počašćena što je postala inspiracija za lutku Barbie, stvorenu po njenom liku. Lutka je odevena u tačnu kopiju čuvene garderobe ikone, koja je čak postala predmet muzejske izložbe pod nazivom Rara Avis („Retka ptica“). Igračka se može kupiti u zvaničnim prodavnicama proizvođača Mattel.

Muzejska izložba posvećena garderobi Iris

U septembru 2005. godine, Metropolitanski institut muzeja umetničkih kostima u Njujorku, predstavio je veliku izložbu Rara Avis: The Irreverent Iris Apfel posvećenu ogromnoj garderobi Iris Apfel. Izložba je bila toliko uspešna da je nakon toga krenula u obilazak drugih većih američkih gradova. Bila je to prva izložba u istoriji muzeja posvećena odeći, ali napravljena u čast ikone stila, a ne dizajnera.

Iris sarađuje sa MAC-om na stvaranju kolekcije šminke

Pored svog vedrog stila u odeći, Iris Apfel poznata je i kao veliki ljubitelj šminke: nikada ne izlazi iz kuće bez crvenog karmina. Zbog toga su je predstavnici kozmetičkog giganta MAC 2011. godine pozvali da kreira zajedničku kolekciju proizvoda za šminkanje, koja je uključivala ruževe, senke i lakove u nijansama koje su ikonske za Iris. Kolekcija je trenutno postala hit prodaje, a njeno lice je, naravno, bila sama dizajnerka i ikona stila.

Život Iris predstavljen je u dokumentarnom filmu

Godine 2004. na filmskom festivalu u Njujorku, premijerno je prikazan dokumentarni film reditelja Alberta Mayslesa o životu dekoratorke i dizajnerke enterijera. Kritičari su film pohvalili, a godinu dana kasnije prikazan je na velikom platnu u američkim bioskopima.

Međutim, sigurni smo da je bogata biografija Iris Apfel dostojna punopravnog igranog filma. 

 foto:bazaar.ru

Srećan rođendan Iris Apfel! 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) onAug 29, 2020 at 6:23am PDT

Najnovije