Harper's Bazaar Srbija

Kate Moss o toksičnosti u modnoj industriji

Manekenke često postaju taoci neprijatnih situacija.

Sada Kate Moss ima 47 godina, a karijeru u modnom svetu započela je sa svega 14. Iz svog bogatog iskustva, Kate tvrdi da modeling ima i „mračnu“ stranu, te da se i sama često osećala „užasno nelagodno“ i jednostavno se plašila tokom fotografisanja.

U intervjuu za Reader’s Digest, Moss je rekla da je često postajala talac teških situacija kada su fotografi insistirali da se malo obnaži.

2019. godine preko 100 modela je napisalo otvoreno pismo brendu donjeg rublja Victoria’s Secret tražeći zaštitu devojaka od seksualnog uznemiravanja tokom fotografisanja. Ova tema se u poslednje vreme sve više pokreće – i Kate nije mogla mirno proći pored nje.

„Mislim da svi razumeju životni vek modela i činjenicu da započinješ mlad”. Naglasila je da su neki fotografi uopšte odbijali da rade, osim ako tokom snimanja nisu napravljeni iskreni snimci. „Tako je bilo ranije, a ostalo je relevantno do danas. Za mlade devojke to može biti zaista zastrašujuće“, kaže Kate.

Kate Moss postala je sinonim za modni izgled “heroin chic”: bleda koža, podočnjaci oko očiju i sofisticirana mršavost. Međutim, sama Kate ne vidi ništa dobro u takvim asocijacijama. Priznala je da je cela stvar u njenoj telesnoj građi: koliko god je Kate jela, nije se debljala, dok postoje i drugi modeli koji moraju da se iscrpljuju kako bi težina bila normalna.

„Sada vidim modele koji su slični meni i ponekad su kritike koje dobijaju nepravedne, jer – bar do određene starosti – ima nas koji možemo jednostavno da jedemo ono što želimo bez previše posledica. To se definitivno menja u kasnijem životu, kao što sam saznala nakon rođenja moje ćerke Lile.“

Najnovije