Angelina Jolie otkriva nekoliko saveta za sve roditelje

Nakon razvoda od Brada Pitta i pokretanja parnice o porodičnom nasilju, Angelina Jolie se usredsredila na svoju karijeru. Nedavno je objavljen film "Oni koji mi žele smrt", u kojem je glumica igrala bivšeg šefa vatrogasne jedinice, koja doživljava gubitak.

Angelina ne zaboravlja na majčinstvo. Jolie ima šestoro dece koje glumica voli, mazi i odgaja na brižan način. Reći ćemo vam kojih se principa Angelina pridržava kao majka.

Deci nisu potrebni savršeni, već humani roditelji

U aprilu 2020. Angelina je objavila članak u časopisu Time, upućen roditeljima širom sveta. U njemu je glumica rekla da deli njihova osećanja: pandemija ju je zaključala kod kuće sa Maddoxom, Paxom, Zaharom, Shiloh i blizancima Vivienne i Knox. Prema njenim  rečima, nije mogla da ostane idealna majka u nedogled i ponekad je pokazivala slabosti.

„Razumem kako je to kada pokušavaš da preživiš teškoće, pomogneš voljenima i nasmešiš im se, ali u duši se bukvalno razbiješ na komade.“

Ovde je Jolie podsetila svoje čitaoce: zadatak roditelja nije da bude idealan, već da oprašta, spreman je na kompromise, razumevanje. Teško da će se deca u odraslom dobu sećati kako su majka ili otac savršeno čuvali kuću. Ali definitivno će se setiti više puta kako su ih roditelji podržavali u teškim trenucima.

„Sada, usred pandemije, sve majke i očevi pokušavaju da budu savršeni, da rade sve kako treba, da ostanu smireni i pozitivni. Pomoglo mi je da shvatim da je to jednostavno nemoguće.

Bilo mi je drago kad sam otkrila da deca ne žele da vide savršene roditelje. Oni žele da budete iskreni.“

Zadatak roditelja je da zaštiti dete po svaku cenu

Angelina podržava bilo koji izbor svoje dece. Nije se oduprla koketiranju Shiloh sa polom, dozvoljavajući joj da se izrazi onako kako je želela. Isto važi i za hobije dece: Vivienne voli da proučava arapski, Knox voli da uči jezik znakova, Zakhara saznaje više o svojim korenima.

Kao javna ličnost, Jolie je više puta oštro kritikovana zbog davanja previše slobode svojoj deci. Međutim, ona shvata da bi svaki roditelj koji voli svoju decu učinio isto.  

Šta biste učinili da zaštitite svoje dete?

"U Avganistanu sam upoznala čoveka kojeg su mučili talibani. Insistirao je da njegove ćerke imaju svako pravo da uče.

U Tanzaniji sam upoznala devojku čiji su roditelji umrli blokirajući naoružane muškarce da uđu u kuću. Kćerku su branili do poslednjeg daha, tako da je istrčala na zadnja vrata i izvela mlađeg brata.

Moja prijateljica izgubila je roditelje tokom nasilnog sukoba u Kambodži. Odrasla je bez njih, ali se seća svega što su žrtvovali za nju.

Ova deca znaju svoju vrednost jer se sećaju da su odrasli bili spremni da se bore ili čak i umru za njih", priseća se slavna glumica. 

Angelina, naravno, ne mora da ide ispod metaka radi dobrobiti svoje dece. Međutim, sastanci sa onima koji su žrtvovali svoje živote radi dece podsetili su je da je glavni zadatak roditelja da uvek bude na strani svog deteta.

Neka vaša deca učestvuju u kućnim poslovima

Razvod je teško pogodio Angelinu i decu. Dugo su pokušavali da se oporave. Uspeli su - doduše uz velike poteškoće.

Momci su podržavali majku svom snagom. U intervjuu, Jolie se čak setila kako su je deca štitila od skakanja na trampolini. Plašili su se da Angelina ne padne i ne nastrada. "Pomislia sam, 'Pa, zar ovo nije smešno?' Bila sam akciona zvezda, a sada mi deca govore da se ne penjem na trampolinu. Čak i u mladosti znaju koliko je važan osećaj sigurnosti." 

Cela porodica se okupljala svakog dana kako bi skuvala večeru i provela vreme zajedno. Sama Angelina za sebe kaže da nije vešta domaćica, ali je deca podržavaju.

" Naravno, uvek sam želela da imam mnogo dece i da budem majka, ali to sam zamišljala malo drugačije. Sebe sam doživljavala kao neku vrstu putnika u džungli. Nikad se nisam zamišljala kao tipičnu majku. Nedostajale su mi veštine da postanem tradicionalna domaćica. Snalazim se jednostavno zato što su moja deca izdržljiva i strpljiva. Uvek pomažu, a bez njih ne bih mogla da se nosim ni sa čim."

Neka vaša deca komuniciraju sa ostalim članovima porodice

Savet je relevantan za one koji su razvedeni. Ponekad se odrasli ne mogu međusobno dogovoriti oko toga s kim deca borave i koliko često mogu da posete svoje voljene, a deca na kraju pate.

"Preselili smo se u dvorac koji je pripadao Blount DeMille-u, tako da se deca uvek mogu sastati sa svojim ocem: on je na samo 5 minuta hoda od nas. Osetila sam mali pritisak, jer nije lako živeti u kući tako značajne ličnosti. Ali svidelo mi se što ovde ima puno mesta na kojima možete jednostavno sedeti i šetati." - rekla je glumica.

Pročitajte još

Pročitaj još