Kraljica Elizabeta II neće proslaviti rođendan

Na osnovu dugogodišnje britanske tradicije, Elizabeta II slavi rođendan dva puta godišnje - dana kada se rodila, 21. aprila, koji provodi u uskom krugu prijatelja i rođaka, a tokom leta za sve građane kraljevstva organizuje takozvani službeni rođendan propraćen obaveznom paradom Trooping the Color, koju čitava kraljevska porodica posmatra sa balkona Bakingemske palate.

Datum njene druge proslave nije uvek tačno određen, a obično pada tokom prve, druge ili treće subote juna. Ove godine proslava je trebalo da bude održana 13. juna, međutim, juče se saznalo da su sve planirane aktivnosti otkazane.

Razlog za ovakav postupak je pandemija korona virusa, koja je zahvatila na stotine britanskih porodica, a ista nije zaobišla ni kraljičinu – njen sin, princ Charles pozitivan je na COVID-19, o čemu sve detalje možete saznati OVDE.

“U skladu sa preporukama vlade, odlučeno je da se kraljičina rođendanska parada, poznata i kao, Trooping the Color, neće održati 13. juna. Trenutno se razmatra niz drugih opcija”, glasilo je zvanično obaveštenje Kensington palate.

Čini se da će ovo biti jedna od najskomnijih proslava rođendana vladajućeg monarha u poslednjih 260 godina.

S.B.

Photo: Harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još