Na kafi sa Mijo Mihaljčić, prvom Srpkinjom koja je prošetala na Burberry reviji

Imali smo čast da porazgovaramo manekenkom koja istovremeno čita tri knjige, a u svojoj biografiji ima saradnje sa brendovima poput Celine, Chanel i Balenciagom. Sa nama je podelila tajne svoje karijere, dnevnu rutinu i beauty tajne.

Nije tajna da je sa naših prostora došlo mnogo uspešnih modela, ali malo njih je ostvarilo toliko prestižnih rezultata kao Mijo Mihaljčić. Uprkos pandemiji koja je usporila tempo modne industrije, ona je stalno angažovana, a njeno lice mogli ste videti u brojnim izdanjima Vogue-a, a zaštitno je lice i Zarinog parfema “Emotions”. Uprkos pretrpanom rasporedu, našla je vremena da sa nama porazgovara o karijeri, fitnesu i stalnim putovanjima.

Kako si počela da se baviš modelingom?

Pravi početak vezujem za Njujork i decembar 2012. godine kada sam “zvanično” postala Mijo. Međutim, ideja da je to profesija kojom želim da se bavim, kao i neverovatna ljubav i strast, došli su mnogo ranije već u ranim tinejdž danima. Dok sam išla u osnovnu i srednju školu, već sam znala da ću biti model i negde je to izgledalo kao i moja zakletva “postaću top model”. Iako sam upisala Pravni fakultet u Beogradu i završila prvu godinu sa 10,00 uspehom, bez razmišljanja sam napustila studije i pošla za svojim snovima u Njujork, a kasnije Pariz, Milano, London...

Šta smatraš najvećim uspehom u karijeri?

 

Da ste me ovo pitali pre par godina, sigurno bih navodila imena brendova za koje sam uzastopno radila revije. Međutim, sada kada sam se uz podršku, rad i veru matične agencije Colors Model Management, uspešno vratila poslu nakon 3 i po duge godine pauze, ono na šta sam najviše ponosna i što gledam kao svoj najveći uspeh jeste da sam ostavila ime u modnoj industriji. Mislim da toga nisam bila svesna kada sam bila u samom vrhu posla da će i nakon nekoliko godina, gde zaista prođe veliki broj modela, moje ime ostati upamćeno i poštovano.

Kako izgleda tvoja fitnes rutina i režim ishrane?

Od početka pandemije, fitnes rutina mi se svodi na šetnje i istezanje kod kuce. Prija mi da sam na vazduhu, šetam i kada je loše vreme. Ishrana mi je raznovrsna. Poštujem svoje telo. Slušam i dajem ono sto mi traži. Pijem dosta vode, između 3 i 4.5 litre dnevno.

Koji segment svog posla smatraš najdražim, a šta te opterećuje?

Kreativnost i putovanja. U velikoj sam ljubavi sa modelingom i podjednako volim i revije i snimanja, kao i snimanja u studiju ili na lokaciji. Dok sa druge strane, život u koferima, avionima, po aerodromima uz konstantno menjanje hotela, gradova, država, kao i slikanje zimske kolekcije leti, a letnje zimi, je ono sto manje volim, ali sam odavno prihvatila kao deo jedne celine.

Da li si naučila neke posebne makeup trikove na snimanjima koje bi podelila sa nama?

Sjaj za usta kao highlight na očne kapke i kremasti korektor koji je zamena za teske tečne pudere, a daje prirodan efekat tenu. Ukoliko ste iscrpljeni - malo rozikastog karmina stavite na jagodice i izgledaćete svežije.

Šta uvek nosiš na kasting?

Kada u jednom danu imam više kastinga, sa sobom uvek nosim opremu za prvu pomoć -  četka za kosu, gel maskara za obrve, uvijač za trepavice, korektor, labelo i parfemčić.

Kako izgleda jedan tvoj prosečan dan?

Svako jutro započinjem meditacijom i blagim istezanjem, ovo preskačem samo ako mi dan počinje baš rano ili radno. Kada ne putujem i ne radim, trudim se da provedem dan bez žurbe i u svom ritmu. Pre par meseci sam krenula na online časove italijanskog jezika i posvećujem dosta slobodnog vremena dodatnom učenju, naročito slengova i akcenta uz italijanske filmove, po drugi put gledam Baby (Netflix) i slušam podcast-e na italijanskom. Veče mi je najmirniji deo dana, tada uglavnom čitam, pišem i razmišljam. Svaki dan završavam sa molitvom i to ne preskačem.

Kako je uticala pandemija na trenutnu situaciju u modnoj industriji?

S obzirom da je putovanje neizbežno kod nas, dosta je otežano zbog otkazanih letova, pravila ulazaka u neke zemlje, testova, karantina. Broj ljudi na snimanjima je manji, revije su digitalne, kastinzi su smanjeni. U vremenu u kojem se nalazi ceo svet, srećna sam i zahvalna da pored svega sam zauzeta i radim, a kraj epidemije i povratak koliko - toliko normalnom životu, jedva čekam kao i svi.

Koje brendove voliš da nosiš u privatnom životu?

Moralno - etička veza sa Zarom, s obzirom da sam 4 puta bila njihovo zaštitno lice, uticala je da mi dobar deo ormara bude ispunjen tim brendom. Drugi brendovi su veliki mix - Isabel Marant, Prada, Chanel, Acne, Toteme, Balenciaga, Rag & Bone, vintage komadi koje skupljam svuda po svetu, stari i novi Celine...

 I za kraj - šta čitaš ovih dana?

Čitam 3 knjige u isto vreme (nemirni Blizanac), a to su: Biografija Miloševića od Adam LeBor, “La Milanese” - Michela Proietti i starca Tadeja Vitovničkog - “Mir i Radost u Duhu Svetom”.

Pročitajte još

Pročitaj još