Harper's Bazaar Srbija

Week-end vodič: 5 izložbi koje morate posetiti

Inspirativno iskustvo u Beogradu

Pred nama je još jedan vikend, a samim tim postavlja se isto ustaljeno pitanje. Gde izaći ovog vikenda? Ove nedelje prepustite se Week-end vodiču, koji je za vas pripremio 5 zanimljivijih izložbi u Beogradu. Bilo da ste ljubitelj klasične, primenjene, ili savremene umetnosti, naš odabir zadovoljiće svačije afinitete. Saznajte koje izložbe su trenutno aktuelne i spremite se za inspirativno iskustvo u Beogradu.

Dom Jevrema Grujića- Nebeski Milić

Povodom 90. godišnjice rođenja slavnog srpskog slikara Milića od Mačve, Dom Jevrema Grujića je otvorio izložbu koja prezentuje prvih 30 godina stvaralaštva srpskog Dalija. Na izložbi posetioci mogu da vide preko 60 Milićevih slika, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije. Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, ali postavljena su i ona, mnogima prepoznatljiva poput „Ponovljena prošlost“ ili „Posveta prahu Leonida Šejke“.

Muzej savremene umetnosti- Ispred vremena i izvan

U Muzeju savremene umetnosti postavljena je retrospektivna izložba Vladana Radovanovića ,,Ispred vremena i iznad”. Vladan Radovanović je jedan od prvih posleratnih avangardnih umetnika naše zemlje. Još 1950-ih, uveo je inovativne i radikalne koncepte u našu umetničku sredinu. Višemedijski umetnik i jedan od najznačajnijih domaćih savremenih kompozitora, predstavljen je pregledom njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva. Ove subote u 13:00 časova, Muzej organizuje stručno vođenje kroz ovu multimedijalnu izložbu.

Galerija SANU- Dostojanstvo svakidašnjice

Izložba „Uroša Predića ,,Dostojanstvo svakidašnjice”  traje do 26. maja u Galeriji SANU. Postavka izložbe predstavlja umetnička dela iz različitih kolekcija koja publici pružaju uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Izložba je nastala je u saradnji Galerije Matice srpske i Galerije SANU. Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog, i stvaralački izuzetno plodnog života, bio neraskidivo povezan sa obe institucije.

Institut Servantes- Slika i reč, Pariska stecišta

Trenutno je u Institutu Servantes postavljena izložba ,,Slika i reć, Pariska stecišta”. Autor izložbe je katalonski fotograf, David Pujado, koji već godinama živi u Srbiji. Izložba predstavlja neobično fotografsko putovanje kroz Pariz uz pesme koje su, inspirisani izloženim fotografijama, napisali španski pesnici i pesnikinje. Poslednje stručno sprovođenje kroz izložbu biće organizovano u subotu, 13. aprila od 12:00 časova.

Galerija Sanjaj- Neograničena veza

Nedavno je otvorena izložba ,,Neograničena veza” autorke, Nataše Šarić. Umetnica je kroz odevne predmete proučavala potencijal čvora, materijala i forme. Izloženi predmeti su nosioci lične strukture koja čini unikatne forme, spojene sa ambijentom galerije. Postavka radova predstavlja likovno-prostornu predstavu, povezujući modu i primenjenu umetnost.

Foto: Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije