Harper's Bazaar Srbija

Saint Laurent otkupio vintage kolekciju YSL od 4.000 predmeta

Kreativni direktor brenda Saint Laurent, Anthony Vaccarello, kupio je celu vintage YSL kolekciju kolekcionara Oliviera Châteneta.

Ukupno 4.000 predmeta prešlo je u vlasništvo brenda, a komadi su objavljeni u kolekcijama od 1966. do 1985. godine. Kolekcija uglavnom uključuje odeću Saint Laurent Rive Gauche ready-to-wear – kapute, haljine, odela, bluze, pletivo, torbe, cipele, nakit, šalove.

Haljina od perlica u afričkom stilu iz prolećne kolekcije 1967. godine ranije je bila u vlasništvu vojvotkinje od Vindzora, a sada se vraća u vlasništvo modne kuće. Sve ove stavke biće uvrštene u postojeću arhivu Saint Laurenta koja se nalazi u sedištu brenda na Rue de Bellechasse u Parizu.

“Monsieur Yves Saint Laurent stvorio je izuzetno dragocenu zaostavštinu, koja je beskrajni izvor inspiracije”, izjavio je kreativni direktor brenda.

U ovom slučaju iznos transakcije nije objavljen. Saint Laurent je u vlasništvu modnog konglomerata Kering koji aktivno podržava muzej Yves Saint Laurent u Parizu, koji već čuva arhivu od 5000 odevnih predmeta, 15.000 modnih dodataka i hiljadu skica maestra.

U intervjuu, Olivier Châtenet, objasnio je zašto je odlučio da proda svoju kolekciju, kojoj se divio ceo svet, a 2014. godine su neki odevni komadi korišćeni za snimanje filma o modnom dizajneru. Olivier je sakupljao proizvode već 30 godina, dok je priređivao izložbe u Parizu, Šangaju i Hong Kongu, tako da sama kolekcija ostaje živa i korisna ljudima. Olivier je svestan potrebe za novim projektima, tako da nasleđe dizajnera i dalje živi i daje radost. Ovaj beskrajni proces je veoma naporan i sada je kolekcionar posao preneo pouzdanom i ažurnom partneru.

Najnovije