Harper's Bazaar Srbija

Povratak zlatne ere Claudie Schiffer

Beskrajni šik supermodela 90-ih ponovo je oživljen.

2023. godina bila je u znaku modne kuće Chanel. U Victoria and Albert muzeju održana je izložba posvećena životu i radu osnivačice brenda, Gabrielle Coco Chanel; Met Gala 2023. odala je počast neponovljivom nasleđu Karla Lagerfelda; otvarani su pop-up butici širom sveta; a prepoznatljiv Chanel izgled prigrlila je i nova generacija trendsetera. Tačnije, jedan izrazito šik momenat iz bogate istorije Chanela, doživeo je povratak kao ni jedan drugi: Zlatna era Claudie Schiffer nenadmašne fantastičnosti 90-ih.

Nakon što je 1989. prvi put zapela za oko šefu modeling agencije Metropolitan, Michaelu Levatonu, u noćnom klubu u Diseldorfu, nije prošlo mnogo pre nego što je prelepa Claudia, sa oblikom očiju srne i figurom statuete, rezervisala naslovnice i kampanje širom sveta. Naslovnica Vogue-a, koju je snimio Herb Ritts, potom je privukla pažnju Karla Lagerfelda. Postala je muza dizajnera i debitovala je na modnoj reviji za Chanel 1990. godine.

Od tada, ona je postala sam brend brenda. Nebesko oličenje originalne ere supermodela, koja je u jednom trenutku krasila naslovnice većine časopisa, Claudijina višedecenijska karijera dovela je od Chanel lica do vojvotkinje Suffolk Coldham Hall-a koji je delila sa svojim suprugom, filmskim producentom Matthewom Vaughnom, od 2002.

2014. pojavila se i na naslovnoj strani prvog srpskog izdanja magazine Harper’s BAZAAR, od kog je prošlo tačno 10 godina.

claudia schiffer

Možda se nije pojavila na Met Gali 2023. (iako je bila pozvana, bez brige), Claudijin beskrajni šik pojavio se u obliku vintage Chanel Haute Couture balske haljine iz kolekcije SS92. Prvobitno ga je supermodel nosila na pisti kao nevesta za zatvaranje revije, da bi dizajn od tvida ponovo zablistao, a sada ga je nosila Dua Lipa sa nakitom od 10 miliona dolara od Tiffany & Co.

Potom je krenula letnja filmska senzacija Barbie, gde su Chanel outfiti ponovo oživeli na Margot Robbie. Glumica je čitavo leto, a I šire, provela u Barbi kostimima, evocirajući uspomene na neke od najlegendarnijih Claudijinih izgleda iz 90-ih.

Uporedo se odigrao još jedan izuzetno glamurozan Claudia revival trenutak, generacije Z. Chanel je bila sigurna opcija za mladu preduzentnicu I trendseterku Sofie Richie, kada se letos udavala za svog izabranika u Francuskoj. Tri je bio magičan broj za ovu It nevestu, koja je za tu priliku zatražila Chanelovoj Madame Oliviji Douchez da joj napravi tri haljine vredne oduzimanja daha. Najfantastičnija? After party mini haljina koja je započela svoj vek na modnoj pisti AV93 na Claudiji, te ponovo kreirana za Sofiju.

Oživljavanje Claudijinih outfita nije se zaustavilo u 2023. Poslednja iteracija njenog stila iz 90-ih viđena je ovog vikenda, ponovo na Margot Robbie. Chanel izgled iz 1995, koji se sastojao od koralnog krop-topa ukrašenog ogromnim floralnim komadom nakita I crne mini suknje, Claudia je originalno nosila na pisti za prolećnu kolekciju, Margot je ponovila na ovogodišnjoj dodeli AFI nagrada.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije