Harper's Bazaar Srbija

12 stilova venčanica koji dominiraju prolećnim trendovima

Najnovije kolekcije uključuju dodir viktorijanskog stila sa romantičnim elementima iz 20-ih do 90-ih

Zuhair Murad

Krivicu za najnovije modne trendove venčanica možemo pripisati seriji “The Gilded Age” ili kostimima Emme Stone koji spajaju kasni 19. vek u Londonu sa živahnim 60-im godinama, u filmu “Poor Things”: Viktorijanski zaštitni znaci – kraljevsko spušteni struk, definisana struktursana odeća, retka čipka i raskošni biseri – provlače se kroz najpopularnije modne trendove za proleće 2025. godine.

Možda dizajneri samo odgovaraju na potražnju? Prema Pinterest 2024 izveštaju o trendovima venčanja, interesovanje za “vintidž venčanice u viktorijanskom stilu” i “viktorijanska gotička venčanja” poraslo je za 170%, dok je interesovanje za “vintidž inspirisane venčanice” opšteg tipa poraslo za 240%.

U svojim najnovijim kolekcijama, predstavljenim tokom Bridal Fashion Week-a u aprilu, dizajneri takođe referišu na druge (nešto modernije) ere, od modernizovanih verzija strukova iz “Ludih 20-ih”, do unapređenih izvedbi euforičnih suknji iz 80-ih, do nostalgičnog sjaja DIY mode iz 90-ih.

Pripremite čašu šampanjca i zavalite se udobno, jer vam predstavljamo 12 najpopularnijih trendova venčanica za proleće 2025. godine u nastavku.

Viktorijanski šarm

V-oblikovana, konturisana linija struka koja je doživela vrhunac popularnosti tokom viktorijanske ere potiče iz tradicionalne odeće Baskijske zemlje – i vladajuća je u predstojećim kolekcijama venčanica.

Danielle Frankel

Spušten struk

Nastavljajući svoju evoluciju iz 1920-ih godina, spušteni struk govori o različitim stavovima i estetikama venčanica. To su najčešće bodiji ili korseti ukrašeni vezom, draguljima ili biserima, koji se spuštaju u suknju od nekoliko veličanstvenih slojeva tila.

Danielle Frankel

Drapirani detalji

Dizajneri su ovogodišnjoj sezoni u romantičnu ornamentaciju uneli arhitektonske, gotovo futurističke elemente. Zamislite venčanice bez bretela inspirisane grčkom i rimskom umetnošću sa definisanijom i oblikovanijom draperijom, ili haljinu boginje sa raskošnim naborima koji otkrivaju struk.

Danielle Frankel

Strukturisani korseti

Za proleće 2025, korseti se naginju ka rigidnim viktorijanskim stilovima peščanog sata, konturišući struk i završavajući ka boku sa savremenim preokretima.

Danielle Frankel

Ne-tako-viktorijanska čipka

Čipka, viktorijanska ili ne, dominirala je kolekcijama venčanica za proleće 2025.

Viktor & Rolf

Posute biserima

Moderan nakit od bisera jednako je popularan za venčanja kao i na modnim pistama. Ovog puta biseri i kristali se nalaze na samim venčanicama, umesto na ogrlicama.

Zuhair Murad

Mašne, mašne i još više mašni

Trake i mašne – u različitim veličinama, bojama, teksturama i rasporedu – donose šarm i visprenost ove sezone, bez osećaja za isuviše slatko.

Lihi Hod

Metalik dominacija

Niz sjajnih metalnih ukrasa i materijala, koji se pozivaju na prošle ere, pozivaju na zabavu cele noći (i direktno na oproštajni brunch). Ideja je: nekonvencionalne mlade u zlatnom i srebrnom sjaju, poteklom direktno iz Studija 54.

Zuhair Murad

Balon suknje

Povratak balon suknje nastavlja se u novu sezonu kroz evoluciju oblika i tekstura. Pravo fantastično putovanje u Zemlju čuda kroz venčanicu sa visokim strukom i lepršavim slojevima tila visokog i niskog kroja, ili kroz skulpturalnu mini haljinu od sirove svile.

Danielle Frankel

Referenca iz prirode na lepršavo i fluidno

Pored prisutnih cvetnih motiva, dodatne teme iz raskošne prirode dolaze kroz tečne tokove tila i šifona.

Danielle Frankel

Tkanje u službi eteričnih detalja

Geometrijski oblici u različitim tehnikama tkanja i temama ističu se iz najnovijih kolekcija venčanica na inventivan i značajan način, od tradicionalnih mrežastih dezena i pletiva do novih tumačenja krinolina iz 19. veka.

Danielle Frankel

Must have mini

U ovom trenutku, mini venčanica je osnovni deo svake kompletne kolekcije venčanica – za ceremonije u opštinskim dvoranama, zabave nakon venčanja, alternativne izglede i definitivno za događaje posle venčanja.

Elie Saab

Foto: Promo

Najnovije