Crne zvezde u pobuni protiv Holivuda

Oko 300 popularnih glumaca, pevača i producenata tamne boje kože poslali su otvoreno pismo losanđeleskoj “fabrici snova”, ali i gradskim vlastima, tvrdeći da “ohrabruju epidemiju policijskog nasilja i kulturu borbe protiv crnaca”

Idris Elba, Queen Latifah, Billy Porter, Viola Davis, Tiffany Haddish, Janelle Monae, Mahershala Ali, Laverne Cox, Cynthia Erivo i zvezda hita “Crni Panter” Chadwick Boseman – samo su neka od 300 popularnih glumaca, pevača i producenata crne boje kože koji zahtevaju od Holivuda da umesto u policiju investira u antirasističke sadržaje. Otvoreno pismo upućeno „Našim saveznicima u Holivudu“ napalo je ono što naziva „nasleđem bele nadmoći“ jer američka “fabrika snova”, kako navode, „ohrabruje epidemiju policijskog nasilja i kulturu borbe protiv crnaca“. Potpisnici uključuju i organizacije Black Lives Matter and Color of Change, koje su nastale pošto je Arfoamerikanac George Floyd stradao u prekomernoj primeni policijske sile.

Pismo, koje je organizovala grupa Hollywood 4 Black Lives, napisano je usred kulturološkog i političkog obračuna u SAD-u oko sistemskog rasizma i u vreme masovnih protesta zbog crnaca koje je ubila policija, izveštava Reuters. Zahteva se, između ostalog, da se više ne zapošljavaju policajci na filmskim setovima, a od gradskih vlasti Los Anđelesa traži da smanje budžet za rad policije. Takođe, filmska i televizijska industrija su pozvane da „okončaju namerno veličanje policijske brutalnosti i korupcije u našoj priči”, a da studija zaposle više crnaca koji će imati pravo odlučivanja. Za sada su otkazane dugovečne policijske TV emisije Live PD i Cops.   

„Vreme je da Holivud prizna svoju ulogu i preuzme odgovornost za popravljanje štete i bude proaktivni deo promene“, navodi se u pismu 300 crnih glumaca i producenata.

Prema izveštaju o raznolikosti u Holivudu, koji je u februaru objavio Kalifornijski univerzitet u Los Anđelesu (UCLA), nebelci imaju 27,6% glavnih uloga u vrhunskim filmovima za 2019, što je skoro tri puta više nego 2011. godine. Na čelu filmskih studija nalazi se 91% belaca, i 82% muškaraca, navodi se u izveštaju UCLA.

Priredila: Milica Đorđević 

Foto: profimedia

Najnovije