Harper's Bazaar Srbija

Sve je počelo od Lizzo: Holivudske zvezde koje doniraju fondovima za abortuse

Mnogo je načina na koje javne ličnosti u Americi osporavaju odluku Vrhovnog suda.

Odluka američkog Vrhovnog suda da ukine ustavnu garanciju prava na abortus odnosno prekrši presudu Roe vs. Wade iz 1973, dovela je masovnih protesta širom zemlje, i sveta, ali i do bojazni od mogućeg oštrog skretanja udesno po pitanjima koja se tiču prava i drugih ličnih sloboda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Milioni žena u SAD izgubiće pravo da izvrše abortus, on će biti zabranjen ili strogo ograničen u više od 20 država – oko pet sada ima zabranu, što će dovesti do toga da mnoge žene putuju u države koje dozvoljavaju abortus radi zaštite reproduktivnog zdravlja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

Mnoge kompanije, kao što je na primer Amazon, pokrivaće putne troškove svojih zaposlenih ukoliko budu morale da putuju u neke druge američke države radi abortusa, a pomoć i podršku ženama širom Amerike počele su da pružaju brojne poznate ličnosti.

Pevačica Lizzo donirala je pola miliona dolara za program “Planirano roditeljstvo” i “Pravo na abortus” u saradnji sa izdavačkom kućom Live Nation sa ciljem da se skupi milion dolara za borbu protiv trenutne odluke.

– Holivud se okuplja da podrži vodeće organizacije kao što je Centar za reproduktivna prava i pojavili su se neki neverovatni lideri, kaže Hannah Linkenhoker, savetnica kompanije ICM Partners i koosnivačica LA Women’s Collective, koji broji glumice kao što su Elizabeth Banks, Amy Brenneman, Aya Naomi King, Bussy Philips i mnoge druge.

Njihov centar je okupio veoma moćnu zajednicu u Holivudu.

Ta zajednica je pokrenula finansiranje, razmenu poruka, vidljivost i još mnogo toga da utiče na pokret za reproduktivna prava i pristup abortusu, ističe Hannah. 

Ove nedelje, glumica Olivia Wilde vodila je onlajn diskusiju sa lekarima iz Lekara za reproduktivno zdravlje, organizacije koju podržava dugi niz godina.

Mnoge zvezde se pridružuju protestima koji niču širom Amerike, šalju poruke na društvenim mrežama, pomažu u prikupljanju sredstava.

Šouruner i spisateljica Elizabeth Meriwether (The Dropout, New Girl) nedavno je organizovala akciju prikupljanja sredstava na Instagramu za The Brigid Alliance, prikupivši preko 6.000 dolara kao donaciju.

Kada je u maju došlo do curenja informacija (objavljenih u magazinu Politiko o tome da bi Vrhovni sud mogao da ukine pravo na abortus) donirala sam Nacionalnoj mreži fondova za abortus, koja je neverovatna krovna organizacija koja finansira mnoge manje lokalne grupe koje rade na terenu da ljudima pruže negu koja im je potrebna, izjavila je Meriwether i dodala: “Sada doniram i Brigid Alliance, jer direktno finansira sva putovanja i logistiku žena koje pokušavaju da dođu do abortusa. Doniram i organizaciji Plan C, koja obezbeđuje prekid trudnoće putem pošte svima koji to traže”.

Debra Messing, glumica, na svojim društvenim mrežama deli informacije u vezi sa The Brigid Alliance i Apiary for Practical Support organizacijama za praktičnu podršku, a bend Bon Iver sponzoriše program za Brigid Alliance, za šta je skupio donacije od 22 000 dolara.

Hannah Linkenhoker podržava Keep Our Clinics, kampanju koja prikuplja sredstva za osnivanje nezavisnih klinika za abortus, koje će najverovatnije biti lociranbe u državbama koje trenutno rade na zabrani abortusa.

Glumica Ariana DeBose donira novac organizacijama za prikupljanje sredstava za klinike koje će izvoditi abortus, a o svojim iskustvima sa abortusom javno govore Whoopi Goldberg, Ireland Baldwin, Chelsea Handler. Voditelj emisije BoJack Horseman, Raphael Bob-Waksberg obećao je pratiocima na tviteru da će im poslati svoje potpisane scenarije (za BoJack Horseman) ako mu pošalju i-mejl kao dokaz da su donirali fondu za abortus.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, YouTube 

 

 

Najnovije