Kanski hotel koji već 150 godina bogati i slavni obožavaju

U luksuznom odmaralištu, Hotel du Cap Eden Roc, svake godine odseda glumačka i umetnička elita koja posećuje Kanski filmski festival.

Filmski festival u Kanu, jedna od najznačajnih umetničkih manifestacija na svetu, zvanično je počela 17. maja. Slavne zvanice iz celog sveta sjatile su se na Francusku rivijeru, a mnoge od njih će, kao i svake godine, odsesti u čuvenom hotelu “Hotel du Cap-Eden-Roc“.

Hotel koji je na početku svog romana Blaga je noć opisao F. Scott Fitzgerald (“Na prijatnoj obali Francuske rivijere, otprilike na pola puta između Marselja i italijanske granice, stoji veliki ponositi ružičasti hotel. Palme mu snishodljivo hlade rumenu fasadu dok se pred njim pruža mala svetlucava plaža. To je odnedavno postalo letnje pribežište znamenitog i mondenskog sveta; a samo deceniju ranije, hotel bi gotovo opusteo u aprilu, kad bi se engleska klijentela preselila na sever..”), prošle godine proslavio je 150 godina postojanja.

Hotel du Cap-Eden-Roc 1865. osnovao je Francuz, Jean Hippolyte Auguste Delaunay de Villemessant, vlasnik francuskog lista Le Figaro i nazvao ga Villa Soleil. Njegova početna ideja bila je da napravi odmaralište, neku vrstu retreat centra, u kojem bi boravili anksiozni, istrošeni umetnici koji bi dolazili tamo i punili baterije, okruženi morem i planinama, za malo novca.

Hotel je ubrzo preuzeo Rus koji se nije slagao sa njegovim imenom, pa ga je 1870. nazvao Grand Hotel du Cap, ali je on ubrzo prestao sa radom, na šta su uticali Velika depresija i Francusko-pruski rat. Bio je napušten gotovo 17 godina dok ga nije preuzeo italijanski hotelijer Antoine Sella (1887) i oživeo. Iz pomoć britanskog političara modernizovao je zdanje, a kada je 1931. umro, njegov sin André je preuzeo posao i vodio ga sve do 1969, kada ga je nasledila britanska porodica. Ime Hotel du Cap-Eden-Roc nastalo je tek 1987, a hotel koji je osmislio Francuz, otvorio Rus, godinama vodio Italijan, otkupio Britanac, a nakon Prvog i Drugog svetskog rata oživeli Amerikanci, bio je napravljen za ceo svet.

Tokom 150 godina ovo zdanje uglavnom je vezivano za slavne i bogate – u njemu su boravili titani literature F. Scott Fitzgerald i Zelda, Stefan Zweig, Noël Coward, glumačke zvezde Marlene Dietrich, Alain Delon, Elizabeth Taylor i Richard Barton i svi A-listeri iz Kana, umetnici Chagall, Picasso, Matisse, Cocteau, muzičari John  i Yoko Ono, Jane Birkin i Serge Gainsbourg, Ella Fitzgerald, političari Churchill, De Gaulle, Kennedy-jevi, ali i engleska aristokratija – Vojvoda od Vindzora i Wallis Simson. 

Zašto slavni vole ovaj hotel? Sve je zapravo počelo kada su u leto 1923. godine dvoje glamuroznih i bogatih Amerikanaca, muž i žena Sarah i Gerald Murphy pristigli su u Cap d’Antibes na Francuskoj rivijeri i otkrili svoj privatni mali raj. Dok su sređivali svoju vilu na Azurnoj obali zamolili su vlasnika Hotel du Cap-Eden-Roc da ostane otvoren tokom leta kako bi tu odseli dok se ne završe radovi na njihovoj kući (Villa America). Bilo je pokretanje nečega što se zove “Riviera summer holiday” odnosno letovanja, jer se do tada na moru uglavnom boravilo od novembra do aprila. Upravo su njih dvoje poslužili Ficdžeraldu da u pomenutom romanu “Blaga je noć” opiše bračni par, glavne likove Nikol i Dika Divera.

Nekad Coco Chanel, Gerald i Sarah, Picasso, Fitzgeraldovi, Hemingway, a danas Kendall Janner i Bella Hadid, Brad Pitt, Angelina Jolie… apsolutno svi poznati koji dođu na Kanski filmski festival vole da odsednu u Hotel du Cap-Eden-Roc zdanju, koje se nalazi na samo 15 minuta vožnje kolima od Kana. Zidovi hotela kriju mnoge tajne, a jedna od prvih su ljubavne afere Marlene Dietrich.

Dve sezone (a provela ih je mnogo više tamo), Marlene je provodila sa svojim ljubavnikom. Glumica je tamo pristigla u leto 1938. godine sa svojim mužem i ćerkom Marijom, ljubavnicom svoga muža i svojim ljubavnikom, piscem Erichom Maria Remarqueom. A onda se zaljubila u poznatog gosta hotela, tada ambasadora u Engleskoj, Joe-a Kennedy-ja koji je u Francuskoj boravio sa suprugom Rose i njihovo devetoro dece (Jack Kennedy je u to vreme imao 21 godinu). Joe je postao čest pratilac Dietrichove na plaži (i osetilac njene sobe), a onda su sve to ponovili sledećeg leta.

Iako je osoblje hotela diskretno, ovo mesto opsedaju paparaci koji obožavaju da love holivudske ličnosti u najluđim pozama (jedne godine su uhvatili Romana Polanskog kako podiže nogu na ogradu terase i isteže prepone, glumice koje se sunčaju u toplesu, Lily Allen dok se tušira, gola, na plaži).

Postoje i neke priče koje spadaju u domen urbanih legendi, kao na primer ta da je Mel Gibson napravio žurku u hotelu za 300 ljudi, da je Kate Moss zabranjen ulaz u hotel jer je demolirala sobu, a Sharon Stone je naručila svirača harfe odevenog u irsku narodnu nošnju da je zabavlja.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Najnovije