Impresivan život kraljice Elizabethe II kroz retko viđene fotografije

Od rođenja princeze do stvaranja kraljice.

Elizabetha II, britanski kraljevski matrijarh i najduže vladajući monarh na svetu, umrla je 8. septembra u 96. godini.

“Kraljica je umrla spokojno u Balmoralu danas popodne. Kralj i consort kraljica ostaće u Balmoralu večeras i vratiće se u London sutra”, pisalo je u jučerašnjem kraljevskom saopštenju javnosti.

Kraljica je nedavno proslavila platinasti jubilejvladala je Engleskom u rekordnom periodu od 70 godina. Rođena 21. aprila 1926, bila je ćerka kralja Georgea VI i kraljice Elizabethe (majke kraljice), kao i starija sestra princeze Margaret, grofice od Snoudona (rođena 21. avgusta 1930), koja je preminula 2002. godine.

Njeno Veličanstvo se udala za pokojnog bivšeg pripadnika grčke kraljevske porodice Philipa Mountbattena, kasnije nazvanog Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Philip, vojvoda od Edinburga, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 20. novembra 1947. Kraljevski par bio je u braku više od sedam decenija i zajedno su imali četvoro dece: Charles, princ od Velsa (1948); Anne, kraljevska princeza (1950); Andrew vojvoda od Jorka (1960); i Edward grof od Veseksa (1964). Philip je preminuo 9. aprila 2021. godine u 99. godini.

Kraljica je dodatno bila kraljevski matrijarh osmoro unučadi i 12 praunučadi.

1952. godine tadašnja princeza, nasledila je kraljevski tron nakon očeve smrti. Tokom 70-godišnje vladavine posetila je preko 110 zemalja, i doživela neke od krucijalnih trenutaka moderne istorije, uključujući Drugi svetski rat, Hladni rat i Brexit krizu.

Njeno Veličanstvo bila je obožavana zbog svoje domišljatosti i suptilnog smisla za humor. Kraljica će ostati upamćena i po strasti koju je gajila prema životinjama, ljubavi prema derbijima i kraljevskoj smirenosti u teškim vremenima.

Na dan smrti, kada je zastava Engleske spuštena na pola koplja, iznad Vindsor zamka pojavil se duga, koju je svojim foto aparatom zabeležio kraljevski fotograf Chris Jackson.

Razvoj rođene princeze do odlučne kraljice kroz fotografije pogledajte u galeriji.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

 

Najnovije