Harper's Bazaar Srbija

Monica Bellucci: “Ne bih uspela da ostvarim ovakvu karijeru, da sam samo lepa”

Jedna od najlepših žena sveta, smtara da joj je izgled tokom karijere mnogo više odmogao nego pomogao.

“U filmsku industriju ušla sam iz sveta mode i imala sam dupli problem. Povezanost sa modnim i svetom lepote, dve su najgore stvari sa kojima možete započeti filmsku karijeru, jer svi odmah u startu smatraju da ste glupi. Lepota je nešto poput maske koju morate da se potrudite da probijete, da vas ljudi vide iza te fasade, ne biste li im stavili do znanja da se nešto iza krije. Lepota izaziva određenu vrstu radoznalosti, ali kako je Oscar Wilde rekao “traje svega pet minuta, ukoliko nemate ništa drugo sa čim biste je potkrepili”. Mislim da ne bih uspela da ostvarim ovakvu karijeru da sam samo lepa”, obrazložila je Monica.

Čuvena italijanska glumica pod reflektorima se našla još kao dete, sa svega 13 godina, kada je lokalni fotograf otkrio njenu zavidnu prirodnu lepotu. Studirala je pravo u Peruđi i napustila fakultet kada je dobila poziv iz MIlana od poznate modeling agencije Elite. Njena modeling karijera započela je krajem 80-ih godina prošlog veka, u jeku nastanka ere supermodela, te lepoj Italijanki zahvaljujući prirodnom izgledu koji je tada bio na ceni, donela popriličan uspeh. Međutim, danas poznata glumica, želela je više i u tome je uspela.

“Bila sam podjednako iznenađena kada me je Emir Kusturica pitao da glumim vodeću ulogu u njegovom ostvarenju On The Milky Road, kao i kada je Sam Mandes došao sa ponudom za Spectru. Ne dešava se svakog dana da jednoj 50-godišnjakinji ponude ulogu Bond devojke, kao ni da očekuju od nje da tokom čitavog filma priča na srpskom. Možda je upravo na naki način moj izgled i predrasude koje se vezuju za njega, razlog zašto biram mahom ekstremne uloge. Takođe, više nemam potrebu da se dokazujem drugima, ali imam želju da se dokažem sebi. Zanima me tamna strana ljudske prirode. Ukoliko mi neko ponudi ulogu koja će me zaintrigirati ili će mi se čak činiti kao riskantan potez, definitivno ću je uzeti u razmatranje. Volim filmove koji će izazvati polemike i diskusiju. Iz mog iskustva svaki put kada sam učestvovala u nekom projektu, tako je i bilo. Poput  Irréversible, The Passion of the Christ, Malèna”, objašnjava glumica.

Sam Mandes obrazložio je kako je razlog zašto je izabrao baš Monicu, vrlo jednostavan, jer poseduje svojevrsnu misteriju i dubinu, te da njene godine samo dodatno naglašavaju taj utisak, pojačan neverovatnom moći zavođenja koju Monica prirodno nosi sa sobom, a u filmu ume da je izrazi dodatno. Dok je Kusturica imao mnogo više vere u glumicu no što je ona sama u sebe, uzevši u obzir da se film snimao četiri godine, te da je bilo neophodno da glumica sve vreme ima učitelja srpskog jezika. Mada, njoj to verovatno nije bio problem koliki bi bio nekom drugom, uzevši u obzir da italijanska lepotica govori četiri jezika: maternji, francuski, engleski i farsi.

“Radnja Kusturičinog On The Milky Road smeštena je u period dešavanja ratnog stanja na ovim područjima, ali to nije politički film. Iako postoji nasilje koje se na neki način ne može izbeći, vodeća ideja filma je jedan poetičan svet dvoje odraslih, zaljubljenih ljudi, koji su prošli kroz mnoge teškoće u životu, ali svojim primerom nam dokazuju da ljubav i seksualnost nemaju nikakve veze sa brojem godina koje imate. Upoznala sam žene od 60, 70, 80, pa i 90 godina koje su bile jednostavno sjajne. Godine nisu umajile njihovu privlačnost. Ali i neke muškarce koje su posedovali ovaj atribut. Takav je na primer bio legendarni fotograf Helmut Newton. Imala sam priliku da radim sa njim kada je imao 81 godinu. Bilo je to nezaboravno iskustvo, Helmut je bio vrlo energičan čovek. Volim muškarce koji su puni iskustva, proživeli su mnogo toga  i nastavljaju da žive punim plućima sa zavidnom energijom. Takav tip muškaraca izuzetno je seksi, bez obzira na to koliko imaju godina”, zaključuje italijanska diva.

Priredila: Maja Bunčić

Foto: Shutterstock

Najnovije