„Ne mogu izbrisati jedan kadar – koleno na vratu“: junakinje Bazaara o onome što se dešava u Americi

Beyonce, Oprah, Rihanna: glasovi koje bi svi trebalo čuti!

Talas protesta je preplavio Sjedinjene Države posle smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koja nije nikoga ostavila ravnodušnim.

Stoga smo umesto bilo kakvih izjava o politici odlučili da prikupimo citate heroina Bazaara, za koje rasizam nije apstraktan, već sasvim stvarno zlo.

Naomi Campbell

“To je jedan od mnogih razloga našeg protesta – umorni smo od suđenja”.

Serena Williams

“Ne mogu da pronađem prave reči. U detinjstvu su nas učili molitvi „Da bude carstvo tvoje“ – i ja se nastavljam moliti za to. Takođe za sve koji su povređeni, ubijeni ili jednostavno povređeni načinom na koji se postupa prema ljudima različite boje kože. Najgori deo je što situacija nije ništa novo, sada je samo „snimljena kamerom“.

Oprah Winfrey

“Jednostavno ne mogu da izbrišem jedan kadar iz sećanja – koleno na vratu. Ova slika se pojavljuje pred mojim očima svakog jutra kada ustanem i počnem obavljati kućne poslove. Sipam kafu, obujem cipele, samo dišem – i sve vreme razmišljam… Njegova porodica i prijatelji kažu da je bio pravi div. Njegova smrt pokazala nam je da ima sjajnu dušu. Ako je skala duše određena njenom sferom uticaja, onda je George Floyd moćna duša. #George Floyd: izgovaramo tvoje ime. Ali ovog puta, nećemo mu dozvoliti da ostane jednostavan hashtag”,

Rihanna

“Ako je ubistvo pravična kazna za „otpor pritvoru“, kako onda izgleda pravična kazna za ubistvo?”

Beyonce

“Moramo dobiti pravdu za Georgea Floyda. Svi smo videli njegovo ubistvo. Slomljeni smo, ljuti smo, ne možemo se naviknuti na tu bol. I sada ne pričam samo o Afroamerikancima. Nije važno koje ste boje – bele, crne, braon ili bilo koje druge – sigurna sam da se osećate beznadežno zbog rasizma koji vlada u Americi. Prestanite da ubijate ljude ni za šta. Prestanite da ljude različite boje kože smatrate nedostojnim.”

 Adut Akech

“Teško mogu da nađem nove reči da prenesem emocije koje je osećao i oseća svaki Afroamerikanac. Znam jedno: dosta je bilo. I Amerika i ostatak sveta su to konačno videli.”

Michelle Obama

“Rasna podela i rasizam je realnost u kojoj mnogi od nas rastu i uče da žive. Ali ako se nadamo da ćemo jednog dana promeniti situaciju, onda ne bi samo Afroamerikanci trebalo da preuzmu odgovornost. Svi mi – crni, beli, svi – moramo obaviti ovo pošteno i često vrlo neprijatno delo, bez obzira koliko dobronamerni sami sebi delujemo. Sve započinje introspekcijom i spremnošću da čujemo one čiji je život drugačiji od našeg. I završava pravdom, milosrđem i empatijom, koje bi trebalo da vladaju u našim životima i na našim ulicama. Molim se da imamo dovoljno snage da krenemo tim putem.”

foto:bazaar.ru

Najnovije